Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ελληνικά Νησιά, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Όλαφ Σολτς, Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Τουρκία,
Το Βερολίνο με μισόλογα αποδοκιμάζει την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά, λέγοντας ότι αυτό δεν εσίναι σωστό, και χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας «το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με συμμάχους».
«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους.
»Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή.
»Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις.
»Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.
Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε δε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.
«Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
»Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους.
»Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή.
»Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.