Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βούλγαρος υπ. Ενέργειας: «Μόνο με συνέργειες μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη»

Βούλγαρος υπ. Ενέργειας: «Μόνο με συνέργειες μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ενεργειακή ασφάλεια με φόντο την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» το οποίο πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου.

Την πρώτη συζήτηση του συνεδρίου συντόνισε η δημοσιογράφος του Open TV, Αλεξία Τασούλη, επισημαίνοντας την επικαιρότητα της χρονικής συγκυρίας της εκδήλωσης, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που είχε ξεκινήσει από τους προηγούμενους μήνες, με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ (Alexander Nikolov) να κάνει λόγο για δυο βασικές παραμέτρους σε σχέση με την ενέργεια σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, την ποσότητα και την τιμή, ως βασικά στοιχεία της ενεργειακής πολιτικής και της βιωσιμότητας της Ευρώπης.

Kατά τον ίδιο, ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα είναι το άνοιγμα της αγοράς, που προκαλεί ανταγωνισμό και διαφοροποίηση των τιμών, καθώς υπάρχει ενεργειακή πενία και ταυτόχρονα πολύ υψηλό κόστος.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την παροχή ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην κατανάλωση, προσθέτοντας ότι η τελική επίλυση είναι συνάρτηση δύο μεταβλητών, της ανάγκης ολοκλήρωσης του πολέμου στην Ουκρανία και της άμεσης εφαρμογής του πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη Ρωσία, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτή την εφαρμογή.

«Μόνο με συνέργειες μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

Σε αυτό, δε, το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία στο θέμα της ενέργειας, ειδικά ανάμεσα στα γειτονικά κράτη, τονίζοντας ότι τώρα είναι η χρονική συγκυρία που χρειάζονται αξιόπιστοι εταίροι και στήριξη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί χάος.

Μιλώντας, δε, για εναλλακτικές λύσεις και σχέδια, έκανε λόγο για την πιθανότητα συμβολής της Αφρικής και ειδικά της Αίγυπτου, κάτι που έχει αναφερθεί, όπως είπε, και από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες και τα μέσα σε όλη την Ευρώπη και ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η ενεργειακή ζήτηση από τη Ρωσία και αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή.

«Πρέπει να επενδύσουμε στις υποδομές, πρέπει τώρα να δημιουργηθούν εναλλακτικές υποδομές.

»Οι συνδέσεις και οι τριμερείς συμφωνίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά σε αυτό το πλαίσιο» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας διαφοροποίηση τιμών ενέργειας για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, σε μια στιγμή που η εξάρτηση από τη Ρωσία ελαττώνεται μεν, αλλά εξακολουθεί να παραμένει τεράστια.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς (Zorana Mihajlovic) εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με το ξέσπασμα του πολέμου συνιστά για την Ευρώπη «τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ηπείρου βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία, την ίδια στιγμή, βάζει τις βάσεις για πιο εντατική χρήση της πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με την κα Mihajlovic, οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η δυναμική εφαρμογή των πολιτικών για το κλίμα και ο στόχος για απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, καθώς και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών προμηθευτών.

Η κ. Mihajlovic έκανε, επίσης, λόγο, αναφορικά με την διατήρηση μιας ενεργειακής ασφάλειας, για τη καθοριστική συμβολή του αγωγού East Med και τη συμβολή χωρών όπως η Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Κροατία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η τζιχαντιστική Συρία θα ζητήσει 300 δισ. δολάρια αποζημίωση από το Ιράν

Η Συρία τουρκικό λάφυρο! Η Τουρκία ορίζει ΑΟΖ με τη Συρία και «αναλαμβάνει» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι και πώς θα έχουν φθηνότερη τιμολόγηση από 1η Φεβρουαρίου

Ισραηλινή Πρεσβεία: Κοέν και Σκυλακάκης υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Οι Ισραηλινοί στην Αθήνα για το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου – Δήλωση του Έλι Κοέν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...