Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την αυτονόητη υποχρέωσή του να υπερασπιστεί ως πρωθυπουργός την πατρίδα και την εθνική ακεραιότητα – κυριαρχία ως κάποια αποφασιστική γενναιότητα.
Ίσως για τον ίδιο, που δεν φημίζεται για παραδοσιακό πατριωτισμό, να είναι υπέρβαση όλο αυτό.
Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.
Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: ποια εντύπωση άραγε άφησε στον Ερντογάν;
Μήπως του φλώρου, του τζιτζιφιόγκου, που δεν υπερασπίζεται χώρα και τώρα προσπαθεί να τη διορθώσει;
Διαβάστε τι εννοούμε και γιατί «φορτώσαμε»:
Σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.
»Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ο Ερντογάν έλεγε τα ίδια.
»Μάλλον θα αλλάξει γνώμη αλλά σοβαρά είμαστε γείτονες και πάντα θέλουμε να μιλάμε και να έχουν τους διαύλους ανοικτούς.
»Αν η Τουρκία φέρεται αναθεωρητικά, κάνει λάθος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Στη συνάντηση με τον Ερντογάν πίστευα ότι ήταν καλό το κλίμα [σ.σ. αυτά του έλεγαν οι σύμβουλοι από το ΕΛΙΑΜΕΠ που έχει μαζέψει γύρω του;] και ένα μήνα μετά, είδαμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
»Αντιμετωπίζουμε τις υπερπτήσεις εδώ και πολλά χρόνια.
»Οι σύμμαχοί μας στη Σουηδία και τη Φινλανδία βλέπουν πόσο προβληματικό είναι αυτό.
»Είναι λάθος η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για δικό της όφελος, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ενδυναμωθεί το ΝΑΤΟ από την είσοδο των δυο χωρών.
»Πρέπει να έχουμε περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας.
»Θα υπάρξουν στιγμές που η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει χωρίς την συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Αν ενισχύσουμε την στρατηγική μας αυτονομία θα ενισχύσουμε και το ΝΑΤΟ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επαναβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.
«Έχουμε ισχυρή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στην ενέργεια για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης [σ.σ. έργο Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ που το εμφανίζει ως δικό του] είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.