Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να εξηγήσει την άρνησή του να συναινέσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε ομάδα νέων στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη στην Άγκυρα και αφού δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευθέως τις δύο σκανδιναβικές χώρες ως «φωλιά τρομοκρατών», έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα επαναλάβει «λάθη του παρελθόντος».
«Όσοι μπήκαν στο παρελθόν, μπήκαν. Η Γαλλία και η Ελλάδα ήταν μέσα στο ΝΑΤΟ και αποχώρησαν. Αλλά, δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση μας τους άνοιξε το δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν.
Επέστρεψαν και τι έγινε; Για παράδειγμα η Αμερική δημιούργησε βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ (όπως αποκαλεί τους Γκιουλενιστές) ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τις λίστες με τα ονόματα των τρομοκρατών που τους δίνουμε και τους κρατούν ακόμη εκεί.
»Τώρα μας λένε «πείτε μας ποιες είναι οι απαιτήσεις σας και να ρωτήσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία”. Δεν σκοπεύουμε να ξαναπέσουμε στο ίδιο λάθος.
»Τα ζήσαμε αυτά με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ίδιο κόλπο. Γιατί να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος; Συγνώμη».
Ειδικά για το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας επανέλαβε την αντίθεσή του: «Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ γνωρίζετε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις.
»Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας κι αυτοί φιλοξενούν το PKK και το YPG. Tο ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφάλειας, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό. Αν μία χώρα πει “όχι” δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
»Τους είπαμε ότι αυτές οι χώρες ενθαρρύνουν τις πηγές τρομοκρατίας στη χώρα μου και τους παρέχουν σοβαρή οικονομική υποστήριξη και τους στηρίζουν με όπλα» .
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, αφού πρώτα άφησε αιχμές και κατά της Δύσης που εξοπλίζει την Ελλάδα, την ώρα που ορισμένες χώρες επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
«Μας επέβαλαν κυρώσεις όσον αφορά στις εξαγωγές όπλων. Και τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δισ. ευρώ στη Δύση κι εκείνη τους παρέχουν οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα η Αμερική τους επιτρέπει να δημιουργούν βάσεις.
»Από την άλλη πλευρά όταν λένε »θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μαζί σας” στις συναντήσεις μας, σηκώνονται και λένε “δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο».
» Ποιος σας λέει ότι εμείς βλέπουμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά; Συγνώμη, αλλά είμαστε η Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατ. – και την πατήσαμε μια φορά στο παρελθόν – αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναπέσουμε στην ίδια τρύπα. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική.
»Κι είπαμε στους συναδέλφους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και έτσι θα συνεχίσουμε».