Η ακόλουθη κοινή δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ με την ευκαιρία της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3+1»:
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα [Δευτέρα 6/5/22] με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.
Οι Υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Negev, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.
Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στο Elad.
Οι Υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.
Πηγές: State Department και ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
EastMed και Euro-Asia Interconnector
Ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης «3+1» τη Δευτέρα το απόγευμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«…ολοκλήρωσα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.
»Είχα την ευκαιρία, κατ’ αρχάς, να ευχηθώ περαστικά στον Tony Blinken, ο οποίος, όπως ξέρετε, έχει προσβληθεί από COVID-19.
»Επίσης, είχα και την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη.
»Τόνισα τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια.
»Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και λίγες μέρες.
»Επίσης, αναφέρθηκα και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector.
»Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση.
»Εξετάσαμε επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.
»Και συμφωνήσαμε για μία νέα συνάντηση είτε στην Ουάσιγκτων είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία πριν από το τέλος του έτους 2022.
»Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά, κυρίως, θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και από τη σημερινή συνάντηση: τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».