Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στα αποτελέσματα των επαφών του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, για τις οποίες ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό.
«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές και συναινετικές λύσεις ευρείας αποδοχής, στις οποίες να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Σημείωσε δε ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει πεδίο μιας τυφλής γεωπολιτικής σύγκρουσης, αλλά η αφορμή και το έναυσμα για μια άλλη προσέγγιση διεθνοπολιτική που είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και που λαμβάνει υπόψη τη δυναμική και των διεθνών συσχετισμών».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ελληνική Προεδρία συνεργάζεται πολύ στενά με την ύπατη εκπρόσωπο, Κάθι Άστον, και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στη διάθεσή της και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει, γιατί έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας μας σε σχέση με όλους τους εταίρους». «Αυτό», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πρέπει ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες να έχουμε στο μυαλό μας και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες που είναι απολύτως συμβατές με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και δυτικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τις οποίες μίλησε στις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το Κίεβο στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε συνοδεύοντας την κ. Άστον, είτε συνοδευόμενος από υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών- μελών της ΕΕ.
Όσον αφορά στην αναλυτική ενημέρωση που έκανε στον κ. Σαμαρά για το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κοινός παρανομαστής είναι πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μια ευρωατλαντική προοπτική που συνιστά την πολιτική μας, μια πολιτική ενσωμάτωσης». Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα παρά την κρίση και μετά από αυτήν, «είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, αξιόπιστος, που μπορεί να μιλάει με έναν τρόπο έγκυρο εκ μέρους της ΕΕ». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «παντού μας υποδέχτηκαν ως Προεδρία του εξαμήνου και ένιωθαν ότι η ελληνική Προεδρία τούς αφορά».
Επιπλέον, είπε ότι και στα διμερή θέματα έγιναν πάρα πολύ σημαντικά βήματα, που θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένα σε πολύ λίγο καιρό: «Και σε σχέση με την Αλβανία, και σε σχέση με τη Σερβία και σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η παρέμβασή μας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σημαντική και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η συζήτηση με τον κ. Γκρούεφκσι έθεσε ένα πλαίσιο σε σχέση με την υπόθεση του ονόματος, που δεν είναι υπόθεση του ονόματος, είναι υπόθεση σχέσεων καλής γειτονίας, διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για έκτακτη Σύνοδο. Αντίθετα, ανακοίνωσε ότι οργανώνονται δύο πρόσθετες πολύ σημαντικές υπουργικές διασκέψεις. Η πρώτη, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και τους έξι υπουργούς Εξωτερικών των Δ. Βαλκανίων, «για να αναζωπυρώσουμε την ατζέντα “Θεσσαλονίκη 2014” που ήταν η μεγάλη προτεραιότητα της Προεδρίας του 2003». Σε αυτήν, είπε, θα κληθούν να μετάσχουν και υπουργοί επιμέρους μάχιμων υπουργείων, για αναπτυξιακούς λόγους. Η δεύτερη υπουργική διάσκεψη θα γίνει στις 10 Ιουνίου, στην Αθήνα, με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και τους υπουργούς Εξωτερικών όλων των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.