Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας συζήτησε με τον Σούκρι όλα τα ζητήματα: Ανατ. Μεσόγειος, Λιβύη, Αραβοϊσραηλινή Συμμαχία

Ο Δένδιας συζήτησε με τον Σούκρι όλα τα ζητήματα: Ανατ. Μεσόγειος, Λιβύη, Αραβοϊσραηλινή Συμμαχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, είπε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε η κρίση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα «τα πολύ μεγάλα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργείται σαν επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης».

Η Αίγυπτος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ουκρανικό σιτάρι.

Η επισιτιστική κρίση, λόγω και του πολέμου, την επηρεάζει άμεσα.

Για αυτό και ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι, «συζητήσαμε [με τον Σάμεχ Σούκρι] πώς αυτή επηρεάζει και την αιγυπτιακή οικονομία».

«Όπως ξέρετε», συνέχισε, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου, την θεωρεί ως έναν από τους πιο σημαντικούς, στρατηγικούς της συμμάχους».

Ψηλά στην ατζέντα των δύο συμμάχων βρέθηκε και η κατάσταση στη Λιβύη «που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών, του κ. Ντμπεϊμπά και του κ. Μπασάγκα, και πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε η Λιβύη να οδηγηθεί τελικά σε εκλογές».

Ανατολική Μεσόγειος

Συζητήθηκε η Ανατολική Μεσόγειος, πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τον νεο-οθωμανισμό, ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία των αρχαίων εθνών της κοιτίδας του πολιτισμού.

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επεσήμανε για μια ακόμη φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επειδή ίσως διάφοροι φαντάζονται ότι μπορούν να «σχεδιάζουν» και να συζητάνε εκτός του πλαισίου της UNCLOS.

«Επίσης, ο κ. Σούκρι είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε στη συνάντηση της ερήμου Νεγκέβ, όπου παρίστατο -όπως ξέρετε- και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μπλίνκεν», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός και είναι πολύ σημαντική αυτή η ενημέρωση που έλαβε μιας και συγκροτείται αραβοϊσραηλινή συμμαχία της οποίας, μην το ξεχνάμε ποτέ, συγκολλητική ουσία εξαρχής υπήρξε η Ελλάδα.

Έλληνας Ειδικός Απεσταλμένος στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Πολύ ενδιαφέρον επίσης ότι η χώρα μας θα ορίσει Ειδικό Απεσταλμένο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας:

«Τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που η Αίγυπτος παρείχε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» είπε ο Νίκος Δένδιας «και συνεννοηθήκαμε ώστε η Ελλάδα να ορίσει έναν Ειδικό Απεσταλμένο, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα που η Τουρκία θέτει στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού, σε συνεργασία με φιλικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, που βλέπουν καθαρά τα κίνητρα της Τουρκίας πίσω από τα σχέδια αποφάσεων, τα οποία καταθέτει».

Συντηρητική και πράσινη κυβέρνηση

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον ομόλογό του «για την Προεδρία της Αιγύπτου στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

»Η Ελλάδα θα συμμετέχει με κάθε τρόπο.

»Όπως ξέρετε, παρότι είμαστε μία συντηρητική κυβέρνηση, είμαστε επίσης μία πράσινη κυβέρνηση.

»Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν τεράστια σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Εξωτερική πολιτική αρχών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη Διάσκεψη στη Νεγκέβ του Ισραήλ με τη συμμετοχή έξι υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Μπλίνκεν, με την κρίση στην Ουκρανία να επηρεάζει και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή κι αν αυτό οδηγεί σε αναπροσαρμογή των ελληνικών στόχων στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή αυτή, είπε:

«Κοιτάτε, οι ελληνικοί στόχοι είναι πάντα σταθεροί και είναι στόχοι απόλυτοι: σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

»Όμως, δεν σας κρύβω ότι μια μεγάλη διεθνής κρίση, όπως αυτή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί στην ανάγκη πολλές φορές να αναθεωρηθούν τακτικές και να δούμε από την αρχή διάφορα θέματα.

»Αυτό συμβαίνει και τώρα. Αλλά πάντως, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών.

»Αυτές τις αρχές θα συνεχίζουμε να πρεσβεύουμε και να υποστηρίζουμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Παραίτηση Κούνδουρου από Γεν. Διευθ. του ΥΠΕΞ – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει «μυστική διπλωματία»

Ο Σαμαράς ζητά τον Καραμανλή για ΠτΔ και το κεφάλι του Γεραπετρίτη

Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών – Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...