Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνικά Νησιά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νησιά Αιγαίου, Νίκος Δένδιας, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,
Με το βλέμμα στην Ουκρανία αλλά και στην τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών στο Αιγαίο έγινε νωρίτερα η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τζέφρι Πάιατ ο οποίος διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά έπειτα από τις νέες πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων περί της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Βεβαίως από το μενού της συζήτησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν η κρίση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη,
Ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αφοσίωση στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως και οι κοινό στόχοι των δύο χωρών ΗΠΑ και Ελλάδας για σταθερότητα στην περιοχή.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου επανέλαβε αυτό που έχει «ξεκαθαρίσει» η Ουάσιγκτον, ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της είναι αδιαπραγμάτευτη».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.