«Η ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει μακραίωνη ιστορία. Σήμερα στην Μαριούπολη, στα χωριά και κωμοπόλεις γύρω της, διαβιούν περίπου 120.000 ομογενείς», είπε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» το Σάββατο, αναφορικά με την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη.
«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, την πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τη δεύτερη στην Ουκρανία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων αλλά, κυρίως να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης για αυτές», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Να σας υπενθυμίσω ότι τον Ιούλιο του 2021 επισκέφθηκα την Οδησσό, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία επίσης και σημαντική θέση στην ιστορία της χώρα μας.
»Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, μπορεί στην παρούσα φάση το θέμα της ασφάλειας να είναι κυρίαρχο –ας μη ξεχνάμε ότι οι κοινότητες αυτές απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία της έντασης και το 2014, μάλιστα, είχαν θύματα στις εχθροπραξίες, τη μνήμη των οποίων τίμησα κατά την παραμονή μου εκεί– ωστόσο, αντιμετωπίζουν και ζητήματα καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης.
»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους.
»Ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη.
»Για εμάς, αυτές οι κοινότητες, όπως και οι αντίστοιχες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, παραμένουν ζωντανές νησίδες Ελληνισμού αλλά και σημαντικές γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας με την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της».
«Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο κ. Δένδιας. «-και το δήλωσα και πρόσφατα, ακόμη μια φορά, στον ομόλογό μου της Ουκρανίας, τον Dmytro Kuleba- ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
»Συγκρατώ ότι ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή.
»Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους.
»Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί.
»Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”.
»Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε.
»Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.