Η νέα ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής και η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, προέδρου του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργού και πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση της δύναμης του ΚΙΝΑΛ δίνει προοπτική διακυβέρνησης και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Εξηγεί όμως ότι η προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων είναι δύσκολη –«το αίμα είναι νωπό ακόμη» όπως λέει χαρακτηριστικά-, αλλά η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ δίνει ρεαλιστική υπόσταση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση, κάτι που δεν φαινόταν μέχρι τώρα από τις δημοσκοπήσεις.
Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι είναι δύσκολο να γίνουν πρόωρες εκλογές, και λέει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έως την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες είναι υποχρεωμένος να μιλά για πολιτική αυτονομία.
Επισημαίνει όμως πως μετά τις εκλογές δεν θα μπορέσει να αποφύγει το δίλημμα κι εκεί, υπό προϋποθέσεις, δηλώνει ότι η ίδια δεν αποκλείει ακόμη και την συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τονίζει, δε, ότι «εκείνο που πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ είναι να πει ότι δεν θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη».
«Δεν υπάρχει κανείς που να εκφράζει απόλυτα το κέντρο»
Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και ότι οι προσδοκίες από αυτόν είναι να εκφράσει το στίγμα του 21ου αιώνα και να μιλήσει με μια άλλη γλώσσα για μία άλλη εποχή.
Η Άννα Διαμαντοπούλου λέει ακόμη πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη που να εκφράζει απόλυτα το κέντρο, σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να δώσει νόημα την έννοια της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Για την πανδημία θεωρεί πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κάνει μια διαφορετική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού –«καμπάνια αγάπης και όχι φόβου», λέει-, για τη διαχείριση των κρίσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων λέει πως τα προβλήματα οφείλονται στην ασυνέχεια της διοίκησης και της διακυβέρνησης της χώρας και για τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια τονίζει πως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν δεν αλλάζει το μοντέλο διοίκησης.