Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι ουδέποτε άσκησε κριτική στο όνομα Βόρεια Μακεδονία -εξάλλου είναι καλό να θυμόμαστε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είχε «νονό» τον πατέρα του– αλλά η κριτική του στρεφόταν ως προς τη «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».
Πρώτο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά είπε ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα, δεν είχε αντίρρηση με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Δεύτερο: Δεν ξέρουμε εάν το κατάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά μόλις αναγνώρισε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας «μακεδονική εθνότητα». Και θα εξηγήσουμε γιατί.
Τα κράτη μεταξύ τους δεν αλληλο-αναγνωρίζουν εθνότητες αλλά ιθαγένειες-υπηκοότητες.
Έτσι, με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ιθαγένεια (δηλ. υπηκοότητα) Μακεδονική/Πολίτης Βόρειας Μακεδονίας όχι μόνο για τους σλαβόφωνους αλλά και τους Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους, Σέρβους και φυσικά τους Έλληνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Η ιθαγένεια-υπηκοότητα, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ταυτίζεται με την εθνότητα.
Ο όρος «nationality», όπως αναφέρεται αγγλικά στα διαβατήρια, στα ελληνικά μεταφράζεται ως ιθαγένεια-υπηκοότητα και όχι εθνικότητα, διότι η λέξη nation στα αγγλικά δεν σημαίνει μόνο έθνος αλλά και κράτος.
Ο κ. Μητσοτάκης σε περίπτωση που δεν μιλά αγγλικά φροντιστηρίου τα γνωρίζει αυτά.
Ανεξάρτητα όμως από το επίπεδο αγγλικών του κ. Μητσοτάκη, στοιχειώδεις γνώσεις διπλωματίας εάν απέκτησε τώρα ως πρωθυπουργός, διότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε, αρκούν για να ξέρει ότι τα κράτη δεν αναγνωρίζουν μεταξύ τους εθνότητες αλλά υπηκοότητες.
Δηλώνοντας, για να ικανοποιήσει τους αγράμματους ψηφοφόρους του και τους ανισόρροπους ακροδεξιούς βουλευτές του, ότι η κριτική του αφορούσε κάποια «μακεδονική εθνότητα» στην πραγματικότητα δηλώνει, αναγνωρίζει, ότι η Ελλάδα δήθεν αναγνώρισε κάποια «μακεδονική εθνότητα», πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, άρα ο κ. Μητσοτάκης -ως πρωθυπουργός πλέον- μόλις αυτός είναι που αναγνώρισε «μακεδονική εθνότητα» και όχι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφορικά δε με τη «μακεδονική γλώσσα» ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνα ανιστόρητος διότι αγνοεί ότι η λεγόμενη σλαβομακεδονική ή μακεδονοσλαυική γλώσσα αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1920 για να αναχαιτιστεί ο εκβουλγαρισμός των σλαβόφωνων [διαβάστε εδώ].
Διαβάστε: 10 Μαρτίου 1993: Ο Μητσοτάκης θέλει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»
Διαβάστε: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΚ! Γιατί το 1928 η κυβέρνηση Ζαΐμη -με υπουργό τον Μεταξά- αναγνώριζε «μακεδονοσλαυικήν» γλώσσα
Διαβάστε: Ο Γιάννης Τσιρώνης γκρέμισε τη δεξιά προπαγάνδα για το Μακεδονικό – Δείτε στοιχεία και ντοκουμέντα
Είναι οδυνηρό ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός κι όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συνεχίζει το ίδιο μικροκομματικό παιχνίδι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι οι δηλώσεις του ίσως δεσμεύουν τη χώρα και δημιουργούν τετελεσμένα.
Είναι τουλάχιστον εθνικά επικίνδυνοι όσοι τον συμβουλεύουν να αραδιάζει τέτοιες ανευθυνότητες. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά που με ελαφρότητα λέει.
Δηλαδή, για να δικαιολογήσει ότι συμφωνεί με το όνομα Βόρεια Μακεδονία -άρα έδωσε το όνομα «Μακεδονία»;- εμμέσως αναγνώρισε «μακεδονική εθνότητα»; Έχει επαφή με την πραγματικότητα;
Οι σύμβουλοί του έχουν εθνική επίγνωση ή είναι όλοι από το ΕΛΙΑΜΕΠ και του σκάβουν τον λάκκο; Διότι όποιος τον συμβούλεψε να πει αυτά τον λάκκο του έσκαψε.
Έχει ένα ενδιαφέρον ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου αποδέχεται με τις ερωτήσεις του την αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας».
Διαβάστε τι δήλωσε:
«Ήμουν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία σας είπα προεκλογικά.
»Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολύ πολιτικά ωφέλιμο για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, αν σας έλεγα τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με έναν νόμο κι ένα άρθρο.
»Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν αλλάξουν.
»Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε.
»Από εκεί και πέρα…».
Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, εκ των υστέρων, κοιτάζοντας τη συμφωνία αυτή, ήταν μία καλή συμφωνία; Δηλαδή έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θετική κίνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;
«H κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα.
»Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα.
»Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…».
Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτά, όμως, δεν θεραπεύονται πλέον.
«Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν, όχι. Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν.
»Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή.
»Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα.
»Η Ελλάδα είναι η φυσική πηγή εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και έχουμε σκοπό αυτό τον ρόλο μας να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».