Μαθητικό Διαγωνισμό Λημματογράφησης, με τίτλο: «Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής», διοργανώνουν το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Η δήλωση συμμετοχής υποβάλλεται έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022 στην ψηφιακή πλατφόρμα Classroom του Ιδρύματος Ωνάση.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για έναν εξ ολοκλήρου συμμετοχικό ψηφιακό Διαγωνισμό, ο οποίος απευθύνεται σε ελληνικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορά τη δημιουργία, τον εμπλουτισμό και τη μετάφραση λημμάτων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια με άξονα την Ελληνική Επανάσταση.
Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε ότι «ο ψηφιακός χαρακτήρας του Διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στους μαθητές της ελληνικής ομογένειας να μελετήσουν την ελληνική ιστορία, αλλά και την ελληνική γλώσσα μέσα από μια δράση που θα τους ενώσει ψηφιακά με μαθητές από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».
Ο κ. Χρυσουλάκης συμπλήρωσε ότι η γενική γραμματεία στηρίζει όλες τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος Διαγωνισμός ενισχύει με έναν δημιουργικό τρόπο την ελληνοφωνία και την ιστορική γνώση σχετικά με την Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαχείριση ιστορικών πηγών, να κατανοήσουν τη λειτουργία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας και τη σημασία του ανοιχτού περιεχομένου, και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες διευρύνοντας τις γνώσεις τους.
Θα έχουν επίσης πρόσβαση σε εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό και οδηγίες σχετικά με τη λημματογράφηση, την τεκμηρίωση και την ορθή χρήση της Βικιπαίδειας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum, τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ενώ έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.