Όχι μία, αλλά παραπάνω φορές, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, αναφέρθηκε στην επισιτιστική ασφάλεια (food security) μιλώντας σε Έλληνες διπλωματικούς συντάκτες το πρωί της Πέμπτης.
Ενημερώνοντας σχετικά με την επικείμενη τριμερή κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, (την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ), ο πολύπειρος Ισραηλινός διπλωμάτης σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές δεν πρέπει να καταλήξουν μία ρουτίνα, αλλά να επεκταθούν σε μία σειρά από ζητήματα. Να έχουν ατζέντα και ουσία.
Η ατζέντα μπορεί να επεκταθεί σε μία ευρύτερη οικονομική συνεργασία. Επίσης να είναι και κοινωνική.
Ιδιαίτερα σημείωσε αναφορικά με το σχήμα 3+1, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ + ΗΠΑ, ότι εμείς (οι τρεις χώρες) πρέπει να συναποφασίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και να το πούμε από κοινού στους Αμερικανούς.
Στρατηγική συνεργασία, είπε, δεν είναι μόνο αμυντική και ασφάλεια, είναι το σύνολο των προκλήσεων και πώς από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης όπου εκτός από την πολιτική, τη στρατιωτική και κάποια οικονομική συνεργασία, να δούμε πώς θα πάμε παραπέρα.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Αμράνι τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός παίκτης στη διπλωματία της εποχής και συγκολλητική ουσία μεταξύ των λαών της περιοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επισιτιστική ασφάλεια, η οποία -έγινε σαφές- απασχολεί ιδιαιτέρως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τι εννοούμε με την επισιτιστική ασφάλεια
Όταν υπάρχουν λιγότερα ή καθόλου εμπόδια στην απόκτηση τροφίμων που είναι ασφαλή, θρεπτικά, προσιτά, βιώσιμα, διαθέσιμα και τυγχάνουν αποδοχής –δηλαδή πληρούν τις προτιμήσεις ποικίλων καταναλωτικών ομάδων που απαρτίζουν μια περιοχή– τότε επιτυγχάνεται η επισιτιστική ασφάλεια (food security).
Η χρήση του όρου «επισιτιστική ασφάλεια» επεκτείνεται πέραν από την έννοια της κακής διατροφής και του υποσιτισμού για να συμπεριλάβει πλέον τα συστήματα τροφίμων που υιοθετούν οι χώρες και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τη μεμονωμένη διατροφική συμπεριφορά.
Σήμερα, η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και, συνεπώς, η διατροφή απαιτεί δράση από όλο το σύστημα τροφίμων από τις εισροές έως και την παραγωγή, μέσω της επεξεργασίας, της αποθήκευσης, της μεταφοράς, του λιανεμπορίου, έως και την κατανάλωση.
Το Ισραήλ και περισσότερο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δύο χώρες που λόγω της σχέσης τους με την εύφορη Ελλάδα εξασφαλίζουν μία επισιτιστική ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι, το Ταμείο των 10 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν τα Εμιράτα για επενδύσεις στην Τουρκία, θα επικεντρωθεί σε στρατηγικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων.