«Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα η οποία έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και είναι χώρα η οποία καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» σημείωσε τη Δευτέρα από το Μπαχρέιν ο Νίκος Δένδιας.
Με στρεβλώσεις της πραγματικής εικόνας που δημιουργεί η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την Ελλάδα «επιτιθέμενη χώρα» και την Τουρκία αμυνόμενη.
«Ομιλούν ωσάν η Τουρκία να ετοιμάζεται να επιτεθεί, ωσάν η Τουρκία να ετοιμάζεται να κάνει κάποια κίνηση κατά της Ελλάδας, σαν να υπάρχει κάποια επίθεση από την Τουρκία, συνέχεια φέρνουν το θέμα στην επικαιρότητα.
»Ωσάν η Ελλάδα να είναι το θύμα και η Τουρκία να είναι ο επιτιθέμενος. (…) Στην πραγματικότητα, εκείνοι είναι οι επιτιθέμενοι και εκείνοι έχουν τις επεκτατικές βλέψεις.
»Αυτό το έχει δείξει η ιστορία και οι σημερινές εξελίξεις» είπε ο Χ. Ακάρ.
Στις τουρκικές αιτιάσεις, ο κ. Δένδιας αντιτάσσει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αναθεωρηθούν διατάξεις που να αφορούν τον καθορισμό συνόρων…
»Η συνθήκη της Λωζάννης έχει ήδη αναθεωρηθεί με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία όμως δεν επηρέασε καθόλου την οριοθέτηση των συνόρων.
»Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».
Με λεονταρισμούς εντυπωσιασμού πάνω από το Αιγαίο, η Άγκυρα εκδηλώνει την αμηχανία της από την μετατόπιση ισχύος που προκαλούν οι διπλωματικές και αμυντικές συμπράξεις της Ελλάδας.
Σε διάστημα τριών ωρών, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε διαφορετικά ύψη.
Σοβαρότατη, η πρόκληση από Τουρκικό F-16 που πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά σε ύψος 1.000 ft.
Τι είπε ο Ακάρ για την Ελλάδα
Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι το θύμα και η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος στις περιφερειακές εντάσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση σε επιθετική θέση, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας εκεί», είπε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με υψηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με λογικό τρόπο, ο Ακάρ είπε:
«Η Ελλάδα εμπλέκεται σε προκλήσεις, εντάσεις, προσβλητικές λέξεις και κινήσεις.
»Οι ελληνικές Αρχές κάνουν δηλώσεις ότι η Τουρκία κινείται εναντίον της Ελλάδας».
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η Ελλάδα έχει συχνά εμπλακεί σε εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων, από ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για πόρους υδρογονανθράκων στο Αιγαίο μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Επιπλέον, το αναπτυσσόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την ένταση σχετικά με μακροχρόνιες διαφωνίες για τα σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν έντονα σε αντίθεση και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλες παραγγελίες σε ναυτικό και αεροπορία από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η Daily Sabah.
«Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθεί να τρυπήσει τις βάρκες ανυπεράσπιστων ανθρώπων στη μέση της θάλασσας, το να τους πυροβολεί είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ασυνειδησία», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποκριτικό να κατηγορεί κανείς την Τουρκία για κάτι τέτοιο.
Προφανώς δεν θέλει να ξέρει ότι οι στρατοχωροφυλακές του έχουν σκοτώσει 502 Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία.
Οι πέντε επαρχίες του Αιγαίου της Τουρκίας –το Τσανάκκαλε, το Μπαλικεσίρ, η Σμύρνη, η Μούγλα και το Αϊδίνιο– είναι πρωταρχικά σημεία για τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται στη θέα των τουρκικών ακτών, γράφει η Daily Sabah.