Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας με τον βασιλιά του Μπαχρέιν – Τι συζήτησε με τον ΥΠΕΞ του αραβικού βασιλείου

Ο Δένδιας με τον βασιλιά του Μπαχρέιν – Τι συζήτησε με τον ΥΠΕΞ του αραβικού βασιλείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη επίσκεψη του στο Μπαχρέιν, είχε σειρά από διμερείς επαφές με την Πολιτειακή Ηγεσία του αραβικού βασιλείου, καθώς και με τον ομόλογό του.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έγραψε:

«Κατά την επίσκεψή μου στο Μπαχρέιν, έγινα δεκτός από τον Βασιλιά της χώρας Hamad bin Isa Al Khalifa» και σε επόμενο tweet πρόσθεσε:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Μπαχρέιν, επέδωσα επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία προς τον Βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα».

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλ Ζαγιάνι, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Φόρουμ της Φιλίας».

Οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας.

«Θερμή υποδοχή από τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν Abdullatif bin Rashid Al Zayani.

»Η επίσημη επίσκεψή μου στη χώρα αποτελεί μία ευκαιρία προώθησης των διμερών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα», έγραψε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter και πρόσθεσε:

«Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας – Μπαχρέιν σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και κοινή προσήλωση στην αντιμετώπισή τους με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει την συνέχιση και ενίσχυση των επαφών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», καθώς και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκρατείται ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος Ευρωπαίος Υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι χώρες που έχουν φιλικά αισθήματα»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψή του στο Μπαχρέιν, ο Νίκος Δένδιας συνόψισε πως «συμμετείχα στο Forum “Manama Dialogue”, εξέφρασα τις απόψεις της χώρας μας, έγινα δεκτός από τον Βασιλιά και συζήτησα με τον ομόλογό μου υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν».

Ιδιαιτέρως τόνισε ότι με τον ομόλογό του είχε «μία εξαιρετικά επιτυχημένη συζήτηση, μία συζήτηση η οποία ανοίγει δρόμους και οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο Μπαχρέιν».

«Είναι πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι χώρες που έχουν απέναντι στην πατρίδα μας τα φιλικά αισθήματα που έχει το Μπαχρέιν», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Μπαχρέιν έχει σταθεί πάντα δίπλα μας

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν αμέλησε στις δηλώσεις του να υπενθυμίσει ότι το Μπαχρέιν έχει σταθεί πάντα κοντά στην Ελλάδα:

«Με το Μπαχρέιν μας συνδέουν στενότατες σχέσεις.

»Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα η οποία έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και είναι χώρα η οποία καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

»Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

»Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συζήτηση, μια συζήτηση η οποία ανοίγει δρόμους και οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο Μπαχρέιν».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Μπαχρέιν (Mumtalakat), Χαλίντ Αλ Ρουμαΐχι.

«Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και της προώθησης των επενδύσεων, με έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωργία & τουρισμό», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Δημοσκόπηση: Ο Δένδιας καλύτερος Υπ. Εξωτερικών και καλύτερος Υπ. Άμυνας

Νέες τουρκικές διεκδικήσεις στο Καρπάθιο Πέλαγος λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Νίκος Δένδιας: «Η παρουσία μας στην Ερυθρά Θάλασσα συμβολίζει την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...