Το μήνυμα πως «η στρατηγική σχέση μεταξύ των χωρών μας βασίζεται στο στέρεο θεμέλιο των κοινών μας αρχών, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η απαγόρευση της χρήσης βίας, η απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας και ο σεβασμός στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών», εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της τετραμερούς, είπε πως η συνάντηση αποδεικνύει την ύπαρξη μιας τεράστιας δυναμικής που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών και εκτίμησε ότι μπορεί «ενόψει μάλιστα και της σημαντικής ευκαιρίας που παρέχει η γαλλική προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην περιοχή, υπηρετώντας τις αρχές της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός, η διασυνδεσιμότητα.
Επίσης, συζήτησαν ζητήματα όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Αφρική, η μετανάστευση, η πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το νερό του Νείλου.
Ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως είναι δυσάρεστο ότι παρότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την προηγούμενη συνάντησή του στο Κάιρο, τα θέματα παραμένουν ακόμη επίκαιρα.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη είναι οι ίδιες και κοινός παρονομαστής των περισσότερων από αυτές παραμένει η Τουρκία.
»Συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, να υποθάλπει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
»Έδωσε παράδειγμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, το οποίο βρίσκει μιμητές τώρα στη Λευκορωσία.
»Και διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στη Λιβύη και εμμένει στο ανύπαρκτο και παράνομο “τουρκολιβυκό” μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί μια συνάντηση εναντίον της Τουρκίας.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς την Τουρκία, διαμήνυσε πως «επιθυμούμε καλές σχέσεις και έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά βεβαίως πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Υπογράμμισε πως «δικό μας κοινό όραμα είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσχωρήσει στο πλαίσιο αυτών των αρχών, στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, «κάτι που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας».
Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως αυτό σήμερα φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο.
«Έχουμε ακόμα την απειλή πολέμου, την κατοχή, την εξαγωγή μισθοφόρων, την εξαγωγή drones, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων» προσέθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο και δήλωσε την ευγνωμοσύνη της χώρας μας προς τις χώρες αυτές για τη στήριξη τους κατά την κρίση του περασμένου καλοκαιριού.