Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mητσοτάκης: Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ζητώ καλόπιστο διάλογο με Βρετανία

Mητσοτάκης: Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ζητώ καλόπιστο διάλογο με Βρετανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εθνών, αν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτισμών, κάτι που προϋποθέτει σεβασμό για την ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα του κάθε έθνους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό σημαίνει ότι τα εμβληματικά μνημεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους, θα πρέπει να αποτελούν υπόθεση του έθνους αυτού».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογράμμισε πως αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα ίσως «τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

Κατά το μεγαλύτερό της μέρος, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, η συλλογή αυτή εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα.

«Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία», επεσήμανε.

Ωστόσο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει ‘εξόριστο’ στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως.

»Για το λόγο αυτό», υπογράμμισε, «πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Λονδίνο, να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση-σταθμό της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως είπε, έγινε ένα «κομβικό βήμα» από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών:

«Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση, που αναγνωρίζει ότι “η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”».

«Ζητώ καλόπιστο διάλογο με τη Βρετανία»

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα.

»Και τους ζητώ να το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο τέλος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

»Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτήν για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στον τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Παιδεία, επιστήμη και πολιτισμός, οι θεμελιώδεις πυλώνες της ειρήνης και ευημερίας»

Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ευκαιρία που παρουσιάζεται, με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο ίδρυσης της UNESCO, «να επαναβεβαιώσουμε», όπως είπε, «την προσήλωση των χωρών μας στο ιδρυτικό πνεύμα αυτού του τόσο σημαντικού Διεθνούς Οργανισμού: την οικοδόμηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς μέσω της ανταλλαγής και αμοιβαιότητας των ηθικών και πνευματικών αρετών, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης».

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UNESCO, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη μας στις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας που εξηγεί την αφοσίωσή μας.

»Είναι και η πεποίθησή μας ότι δεν γίνεται να υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε ευημερία χωρίς διάλογο ανάμεσα στα έθνη γύρω από αυτούς τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό».

Και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία:

«Πιστεύουμε στην εκπαίδευση: είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί κανείς τη λειτουργία ενός κόσμου που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος.

»Πιστεύουμε επίσης, κυρίες και κύριοι, στις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία.

»Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην Ολυμπία, είδαμε τη δύναμη της τεχνολογίας, με τα εγκαίνια του project “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος”, μια μοναδική συνεργασία με τη Microsoft που αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και ανοίγει νέους δρόμους για μια εντελώς καινούρια εμπειρία στο πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και όσα αυτή συμβολίζει.

»Μπορεί πλέον κανείς να βιώσει το μέγεθος και το βάθος της Ολυμπίας, όπως ήταν στο παρελθόν, στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο ή εξ αποστάσεως, από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας.

»Μιλάμε για την αξιοποίηση της καινοτομίας, με στόχο να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να έρθουν σε επαφή με αυτή -μια αποστολή ολοένα και μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η νοσοκόμα που δολοφόνησε επτά μωρά πιθανόν έβλαψε και άλλα, λέει γιατρός

Η Ουκρανία έπληξε στόχους σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...