Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό ράπισμα Δένδια στην Τουρκία για την ελευθερία του Τύπου στην UNESCO

Ηχηρό ράπισμα Δένδια στην Τουρκία για την ελευθερία του Τύπου στην UNESCO
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εκδήλωση της UNESCO, δεν παρέλειψε να πετύχει ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δίχως να ονοματίσει το γειτονικό περιφερειακό πρόβλημα, τόνισε ότι, «σε μια γειτονική χώρα, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα 80 δημοσιογράφοι που έχουν καταδικαστεί, 93 που έχουν συλληφθεί και 167 που καταζητούνται» και είναι βέβαιο ότι στον ΟΗΕ κανείς δεν έμεινε με την απορία ποια χώρα εννοούσε.

Ελληνική πρωτοβουλία η Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων

Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, η οποία καθιερώθηκε με την, Ελληνικής πρωτοβουλίας, Απόφαση 68/163 (2014) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποδίδει σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανά τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όσους υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει την θεμελιώδη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας και ποικιλομορφίας των ΜΜΕ για την πραγμάτωση της ουσιαστικής δημοκρατίας, χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων ή εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επιπλέον, δηλώνει εμφατικά η ελληνική διπλωματία, ενθαρρύνουμε τα κράτη να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, καθιερώνοντας ένα συνεκτικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των τελούμενων κατά αυτών εγκλημάτων και στην παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.

Για να τιμήσει την σημερινή επέτειο, η Ελλάδα συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ρητορική Μίσους και Γυναίκες Δημοσιογράφοι».

Στην εν λόγω εκδήλωση απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, μαζί με τη Γαλλία, εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων: Ελευθερία έκφρασης υπό μια έμφυλη προοπτική».

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στην εκδήλωση της UNESCO «Η ρητορική μίσους και η ασφάλεια των Γυναικών Δημοσιογράφων» στο πλαίσιο της επετείου της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων 2021 (2.11.2021):

Εξοχότατοι/ες,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για την επέτειο της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη για την συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από κοινού με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία του λόγου, διότι βιώνουμε τις επιπτώσεις στην άμεση γειτονιά μας.

Σε μια γειτονική χώρα, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα 80 δημοσιογράφοι που έχουν καταδικαστεί, 93 που έχουν συλληφθεί και 167 που καταζητούνται.

Σκοπός μας σήμερα είναι να επικεντρωθούμε στον αντίκτυπο της ρητορικής μίσους στην ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης.

Δυστυχώς, οι γυναίκες δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενες στα μέσα ενημέρωσης δεν εξαιρούνται από τη βία, τις επιθέσεις και την παρενόχληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα των γυναικών δημοσιογράφων να είναι ασφαλείς και να μην υφίστανται έμφυλη βία πρέπει να προστατεύεται επαρκώς.

Παράλληλα, επαρκώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα, από κοινού με έναν πυρήνα χωρών που εμφορούνται από τις ίδιες αντιλήψεις, υποβάλλει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Ψήφισμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Επιπλέον, η Ελλάδα επικύρωσε πρόσφατα τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στους Χώρους Εργασίας.

Ενθαρρύνουμε τις χώρες που δεν το έχουν πράξει, να την επικυρώσουν και αυτές.

Εξοχότατοι/ες,

Κυρίες και κύριοι,

Η πληροφόρηση είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα.

Ως τέτοια, η πληροφόρηση συμβάλλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και καθιστά δυνατή τη συμμετοχή στη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Μια προσέγγιση στην προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη την διάσταση του φύλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση δημοκρατικών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υπουργού στα αγγλικά:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Παραίτηση Κούνδουρου από Γεν. Διευθ. του ΥΠΕΞ – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει «μυστική διπλωματία»

Ο Σαμαράς ζητά τον Καραμανλή για ΠτΔ και το κεφάλι του Γεραπετρίτη

Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών – Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...