«Πηγές του [τουρκικού] υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπαν για την [νέα] επιχείρηση [εισβολή] στη Συρία ότι, “θα γίνει όταν χρειαστεί”, προσθέτοντας ότι “τα ρωσικά αεροσκάφη που είχαν αναπτυχθεί στο Καμισλί έχουν απογειωθεί”», μεταδίδει το Haber Turk και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας Τουρκίας και ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες στην Ουάσιγκτον για να επιλυθεί η διαφωνία για τα F-35 και να συζητηθούν οικονομικά θέματα όπως είναι η παράδοση των δεύτερων αεροσκαφών που ζητήθηκαν, εάν αυτό δεν συμβεί, τα χρήματα που πληρώσαμε θα επιστραφούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η Συμβουλευτική Υπεύθυνη Σχεδιασμού Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Άμυνας, η ταγματάρχης Πινάρ Καρά, στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, δήλωσε ότι ο αγώνας εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα κατά των FETO, PKK/KCK/PYD/YPG, DAESH, συνεχίζεται.
«Η Τουρκία ζητά την απομάκρυνση του ελληνικού στρατού από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου»
Η Καρά δήλωσε ότι παρά τις εκκλήσεις που γίνονται προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, συνεχίζει τις ενέργειές της αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε αριθμό «παραβιάσεων» της Ελλάδας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
«Γίνονται απαραίτητες προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στα πλαίσια της αμοιβαιότητας.
»Η συμμαχία βλάπτεται τόσο στο πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και στις διμερείς σχέσεις».
Εκφράζεται, επίσης, η ενόχληση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την υποστήριξη προς την Ελλάδα ευρωπαϊκών κρατών.
«Αυτό σημαίνει να εγκαταλείψει την παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα και να επιδείξει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων που βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας βάσει του διεθνούς δικαίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σημαντικό ζήτημα η Κύπρος για την Τουρκία
Η Καρά τόνισε ότι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση στην Κατεχόμενη Κύπρο (την αναφέρει ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου):
«Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα.
»Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, είμαστε με τους αδερφούς Τουρκοκύπριους σήμερα όπως και στο παρελθόν.
»Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.