Ατύχημα παρά σχέδιο αντίστοιχο με τα γεγονότα πέρσι τον Μάρτιο στον Έβρο, θεωρεί το συμβάν με το πλοίο που μετέφερε 400 μετανάστες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» και τον Θάνο Σιαφάκα, «η πολιτική συγκυρία είναι διαφορετική τώρα και τότε, πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και πάντοτε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προφυγικού από την Τουρκία και πως η συνδρομή μας στην έρευνα και διάσωση, εκτός από λόγους ανθρωπιστικούς, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωσή μας που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και δικαίωμα που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε.
»Επί Σαλβίνι στην Ιταλία», συμπλήρωσε, «είχε ξεκινήσει μια ολόκληρη συζήτηση και πολεμική αν μπορεί ένα κράτος να απεκδύεται τις ευθύνες που έχει από τις διεθνείς Συνθήκες ενόψει της ανάγκης να αντιμετωπίσει με τον τρόπο που μπορεί τη μετανάστευση.
»Και όλοι είχαμε συμφωνήσει στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να τίθεται εκποδών η διεθνής νομιμότητα, πολύ περισσότερο από μια χώρα σαν την Ελλάδα που βασίζει την εξωτερική της πολιτική στο διεθνές δίκαιο.
»Σαφώς», πρόσθεσε, «πρέπει να υπάρξουν σοβαρές και σημαντικές ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την έλλειψη ελέγχου.
»Από εκεί και μετά όταν είναι σε δικά μας νερά ακυβέρνητο ένα πλοίο, έχουμε ευθύνες από τους κανόνες διεθνούς δικαίου και αν απεμπολήσουμε τη δυνατότητά μας να παρέχουμε βοήθεια, ουσιαστικά εξυπηρετούμε μια άλλη πλευρά της τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας: την αμφισβήτηση της αρμοδιότητάς μας για έρευνα και διάσωση εκεί που πράγματι εμείς έχουμε αρμοδιότητα» και εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σπασμωδικά.