Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Νίκος Δένδιας, Ομάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,
«Ειλικρινά, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του Δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των εθνών και των χωρών» απάντησε σε δημοσιογράφο, στο Ομάν όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτιμώντας τον παροξυσμό των αντιδράσεων της Τουρκίας, τόσο για τις δύο Συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα, και για τη χθεσινή τριμερή, αλλά ακόμα και εναντίον της Κομισιόν για την έκθεση, που την εγκαλεί να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις.
«Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Και πέραν αυτών, βεβαίως, η Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και η Συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ είναι Συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.
»Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος.
»Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες», τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επεσήμανε:
«Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο, το οποίο υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες κατά τη διάρκεια της Τριμερούς.
»Οι Συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δε στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους.
»Και βεβαίως δε στρέφονται κατά της Τουρκίας.
»Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS.
»Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα», είπε ο Νίκος Δένδιας από τη Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν.