Στη «μεγάλη εικόνα» των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον εστίασε ο γνωστός οικονομολόγος, Δημήτρης Λιάκος, στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο «ΒΗΜΑ».
Ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε ότι, στο δημόσιο διάλογο μας απασχολούν ελάχιστα οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνική συνοχή, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό κ.α.
«Πανδημία και κλιματική αλλαγή θέτουν ένα νέο πλαίσιο προβληματισμού, ανάλυσης και άσκησης πολιτικής», είπε και συνέχισε:
«Η εκδήλωση τους απογύμνωσε το καθιερωμένο σύστημα αναδεικνύοντας τα όρια και τις αδυναμίες του.
»Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας οφείλουν να συμπεριληφθούν ως απαραίτητα συστατικά της αναπτυξιακής ατζέντας.
»Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή και την κατανάλωση με τρόπο καθοριστικό, προβάλλοντας τις απαιτούμενες αλλαγές ως επιτακτικές.
»Τα συστήματα πρόβλεψης και πολιτικής προστασίας οφείλουν να αναθεωρηθούν και να ενισχυθούν, ενώ η ανθεκτικότητα των υπαρχουσών υποδομών δεν επαρκεί στις νέες συνθήκες.
»Προσθέτοντας τις ανισότητες και τις γεωπολιτικές αναταράξεις με εμφανείς επιπτώσεις σε πεδία όπως η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό κ.α. έχουμε σχηματισμένη την “μεγάλη εικόνα” των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον.
»Μας απασχολούν όλα αυτά; Κρίνοντας από τον δημόσιο διάλογο, ελάχιστα.
»Αντιλαμβάνομαι ότι λίγοι θέλουν να ταράξουν το κλίμα ευδαιμονίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις μας καλούν να το πράξουμε», τόνισε και συνέχισε:
«Να υπενθυμίσω τι σας είχα πει το περυσινό καλοκαίρι. Να σκεφθούμε out of the box.
»Θεωρώ ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην σχετική συνδιάσκεψη στις αρχές του καλοκαιριού έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
»Ως γενική τοποθέτηση θα έλεγα ότι ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα οφείλει στο πολιτικό πρόγραμμα του να ενσωματώνει πορίσματα της διεθνούς αναζήτησης γύρω από τα προαναφερθέντα κρίσιμα ζητήματα.
»Οι θέσεις-προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες, τους διεθνείς συσχετισμούς και συμμαχίες, τις κοινωνιολογικές συνθήκες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
»Παράλληλα θα πρέπει να καταπιαστεί με τις ιστορικές εκκρεμότητες και τους αναχρονισμούς του παρελθόντος με μια αίσθηση κατεπείγοντος.
»Ως καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας; Πρέπει να είναι και αυτό.
»Αλλά θα ήταν καταστροφικό αν περιοριζόμασταν σε αυτό.
»Αλλά, το θέτω συμβολικά, ως ένας αποφασισμένος εκφραστής των απαραίτητων μετασχηματισμών, αλλαγών που δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία αλλά θα διαπερνούν το σύνολο της πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνίας και της δημοκρατίας».