«Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελεί η Κίνα για τις ΗΠΑ. Αυτό είναι απόλυτα σαφές.
»Η συμφωνία AUKUS αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών.
»Αυτή η συμφωνία, που υπογράφτηκε την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καταδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
»Παράλληλα, η Ελλάδα ως χώρα μεσαίου μεγέθους αλλά ευρισκόμενη σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή, θεωρεί ότι η αμερικανική παρουσία παραμένει ακόμη απαραίτητη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων στο Associated Press ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας στο εάν Θα υπάρξουν πρόσθετες αμερικανικές εγκαταστάσεις και δυνάμεις στην Ελλάδα.
«Αυτό συνεπάγεται ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, στη βορειοανατολική Ελλάδα, περιοχή που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για εμάς τους Έλληνες, όσο και για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Βρίσκεται εξάλλου κοντά στα σύνορά μας με την Τουρκία, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας με την Τουρκία.
»Δεν πρόκειται για συμφωνία, η οποία στρέφεται, ή πρόκειται να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε άλλου.
»Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο σκοπός της οποίας είναι η σταθερότητα και η ευημερία των δύο χωρών μας».
Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι δεν είναι η Τουρκία ο στόχος των αμυντικών συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας:
«Γίνεται η Τουρκία στόχος μέσω αυτών των συμφωνιών;
»Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι όχι, καθόλου.
»Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον.
»Φυσικά όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της.
»Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι μέσω απειλών πολέμου».
«Επίσης», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «αν η αμερικανική παρουσία δεν καθίσταται πρόδηλη, τότε ορισμένες χώρες ενδεχομένως να σχηματίσουν “έξυπνες” ιδέες για τον ρόλο τους.
»Υπάρχουν χώρες στη συνολικότερη περιοχή που οραματίζονται τον εαυτό τους ως τοπικές υπερδυνάμεις.
»Κάποιες φορές φοβάμαι ότι η Τουρκία ίσως εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία».
Σχετικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε πως πρόκειται για συμφωνία συμπληρωματική του ΝΑΤΟ και δεν περιορίζει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.