«Σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές προτεραιότητες των Αμερικανών μετακινούνται προς την Ασία και τον Ειρηνικό, είναι σημαντικό το ότι αναζητούν αξιόπιστους συμμάχους οι οποίοι θα παραμείνουν στην περιοχή με ένα θετικό πρόσημο και για τους ίδιους», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, αναφορικά με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας.
«Ουσιαστικά έχουμε μια ευθυγράμμιση συμφερόντων», σημείωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της συμφωνίας η οποία είναι πενταετής, αλλά θα μπορεί να ανανεώνεται και να είναι αορίστου χρόνου, εκτός εάν κάποιο από τα δυο μέρη την καταγγείλει.
«Η 5ετής διάρκεια απελευθερώνει το Κογκρέσο προκειμένου να δεσμεύσει και κάποια κονδύλια για τις εγκαταστάσεις από τις οποίες θα ωφεληθεί και η Ελλάδα», υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα, «όχι μόνο στη μικρή γειτονιά μας αλλά και παραέξω, σε ανατολική Μεσόγειο, βόρειο Αφρική, Μέση Ανατολή».
Ο κ. Σέρμπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα δεδομένα που περιλαμβάνει η συμφωνία για τα μέρη και τις τοποθεσίες όπου θα προσφέρονται από την Ελλάδα στρατιωτικές διευκολύνσεις, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αργότερα η Ελλάδα να έχει και δεύτερο ναύσταθμο μετά τη Σαλαμίνα για καλύτερη προβολή της ισχύος της, «και πάντα ως μια δύναμη που θέλει να διατηρήσει το status quo, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και να μη διασαλευθεί η ισορροπία δυνάμεων, κάτι που και οι ΗΠΑ το επιθυμούν».
Μίλησε για μια συμφωνία για την υλοποίηση της οποίας συνέβαλαν διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις και διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, κάτι που δείχνει ότι «έχουμε μια συνέχεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Έρχεται και ως επιστέγασμα της συμφωνίας με τη Γαλλία.
»Η Ελλάδα επενδύει και σε μια σειρά περιφερειακών σχημάτων βλέποντας ότι και η Ευρώπη δεν είναι ακόμα σε θέση να προχωρήσει όσο θα θέλαμε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.
«Ενισχύεται η αποτρεπτική μας ισχύ.
»Περνάμε το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι “κοίτα να δεις, δεν σε συμφέρει και εσένα αυτό το παιχνίδι της κλιμάκωσης και της αμφισβήτησης, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες έλα να βρούμε μια λύση, ή αλλιώς να προσφύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη”».