«Υπάρχουν δυο ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες συμφωνίες που υπογράφονταν και ήταν μονοετείς» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, σχετικά με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.
Η διαφορά έχει να κάνει με την χρονική επέκταση που είναι μεγαλύτερης διάρκειας και η οποία συνδυάζεται με μια σειρά τοποθετήσεων των Αμερικανών και των δυνάμεών τους σε όλη την Ελλάδα, κάτι που δεν υπήρχε, εξήγησε ο κ. Φίλης.
Από τις τοποθετήσεις αυτές, εστίασε κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, «όπου είναι πολύ μεγάλο το ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και των Τούρκων, των Ρώσων και των Αμερικανών, καθώς τους βοηθά να μεταφέρουν υλικό, παρακάμπτοντας τα στενά, σε νατοϊκές χώρες και τους δίνει μια ακόμα πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα που προφανώς ενοχλεί την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
«Σε εμάς δίνει επιπλέον κατοχύρωση στην περιοχή της Θράκης που έχει ειδική σημασία ως προς το μειονοτικό και την απόπειρα της Τουρκίας να βαφτίσει την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως δήθεν τουρκική».
Το στοιχείο που περιμένουμε, υπογράμμισε ο κ. Φίλης, είναι η δήλωση από τον κ. Μπλίνκεν, «η οποία θα είναι προσεκτική, δεν θα προκύπτει κάτι αντίστοιχο της συμφωνίας με την Γαλλία, σε σχέση με το άρθρο 2, όμως μια δήλωση που θα λέει ρητά ότι αναγνωρίζεται η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας», είναι ένα βήμα που αθροίζεται με όλα τα άλλα που έχουν γίνει στην θετική κατεύθυνση.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξακολουθεί να βλέπει την Τουρκία ως την χώρα γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και την χώρα που αποτελούσε το καλύτερο μέσο ανάσχεσης απέναντι σε Ρωσία και Ιράν και άλλες χώρες, εξήγησε ο κ. Φίλης.
«Η πιο εξελιγμένη εκδοχή όπως εκφράζεται από γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ και άλλους, λέει ότι η Τουρκία είναι αν όχι χαμένη υπόθεση, πάντως η Ερντογανική Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται.
»Δεν είναι ένας εταίρος πάνω στον οποίο να μπορούν να χτίσουν οι Αμερικανοί και θα πρέπει ως εκ τούτου, να βρουν εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική για τις ΗΠΑ, ο κ. Φίλης, σημείωσε πως η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ιορδανία, θα μπορούσαν να συστήσουν ένα μέτωπο που θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τους Αμερικανούς για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρους του κενού που οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν αφήσει.
«Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό από την Ρωσία, την Κίνα, ακόμα και από μια αναθεωρητική Τουρκία, είναι προτιμότερο το πρώτο σενάριο».
Καταλήγοντας, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει κάποιες κινήσεις στην σκακιέρα της Ανατ. Μεσογείου, που είναι αξιοπρόσεκτες για την περιφερειακή σταθερότητα, έχοντας δημιουργήσει διάφορες συμπράξεις και συνέργειες.
Από την άλλη, ο Ερντογάν με τον τρόπο που κινείται πλήττει την αξιοπιστία των Τούρκων, σε διεθνές επίπεδο, τόνισε.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι, να αποτουρκοποιήσει την εξωτερική μας πολιτική γιατί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι μια μόνιμη κατάσταση και η Ελλάδα έχει να κάνει και άλλα στην περιοχή, όχι με το βλέμμα διαρκώς στραμμένο στην Τουρκία».