Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε στη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς (7-9 Οκτωβρίου 2021) με αφορμή τη συμπλήρωση 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από κοινού με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και τον Δήμο Αργοστολίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων κα Ευανθία Παπαδάτου, βράβευσε τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χασιώτη για την πολυετή προσφορά του στη διδασκαλία και την έρευνα της ιστορίας της ελληνικής διασποράς.
Όπως ανέφερε στην προσφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης, «το έργο του Ιωάννη Χασιώτη είναι μοναδικό, καθώς εκτός από την εξαντλητική έρευνα των πηγών ο συγγραφέας προσεγγίζει, παρατηρεί και καταγράφει τα γεγονότα και τις τραγωδίες του Ελληνισμού με υποδειγματική προσήλωση στην ιστορική αλήθεια και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη».
Μέσα από το σπουδαίο αυτό έργο, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, καθίσταται εφικτή η πολυπρισματική προσέγγιση των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο, οι οποίες αποτελούν μια δεύτερη Ελλάδα έξω από τα σύνορα της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του Ηρώου Ελλήνων πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, έργο του διαπρεπούς γλύπτη Μεμά Καλογηράτου και δωρεά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς».
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και τις αδιάκοπες προσπάθειές της να διατηρήσει την ιστορική μνήμη και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την πατρίδα.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν επιστημονική ημερίδα και έκθεση κειμηλίων της Ναυμαχίας, είχαν σκοπό να αναδείξουν την ιστορική σημασία του σπουδαίου αυτού γεγονότος, το οποίο εντάσσεται στις προεπαναστατικές δράσεις.
Η μεγάλη νίκη των χριστιανικών ευρωπαϊκών δυνάμεων της Ιεράς Συμμαχίας επί του μέχρι τότε αήττητου οθωμανικού στόλου σταμάτησε την επεκτατική πολιτική του Ισλάμ και θεωρείται πρώιμο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έμπρακτης συνεργασίας για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.
Ιδίως για τους Έλληνες η νίκη αυτή ήταν καθοριστική, καθώς αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων Ελλήνων αποτελώντας την αφετηρία για τις πρώτες επαναστατικές προσπάθειες.