Η σοβαρότατη πρόκληση τις προηγούμενες ημέρες από την τουρκική φρεγάτα «Oruc Reis» που προχώρησε σε «Hailing», δηλαδή σε παρενόχληση διά ασυρμάτου, προς το ερευνητικό με σημαία Μάλτας «Nautical Geo», οδήγησε σε διάβημα από το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Με νέα navtex η Αθήνα «λέει» στο ερευνητικό πλοίο να συνεχίσει την επιστημονική δουλειά που κάνει στα ανατολικά της Κρήτης, στο Καρπάθιο Πέλαγος, μεταδίδει το Hellas Journal.
Τις τελευταίες ώρες το ερευνητικό έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, προφανώς για προμήθειες.
Η ναυτική οδηγία από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού δίνει την εντολή συνέχισης των ερευνών στην ίδια θαλάσσια περιοχή -εντός της ελληνικής ΑΟΖ- στην οποία πλέει όλες αυτές τις μέρες.
Το «Nautical Geo» πραγματοποιεί έρευνες για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed εντός ελληνικής ΑΟΖ (οριοθετημένης με την Αίγυπτο).
Είναι η ίδια θαλάσσια περιοχή που πειρατικά προσπάθησε να αρπάξει η Τουρκία με ανυπόστατο και εξωπραγματικό μνημόνιο που υπέγραψε με το ισλαμιστικό καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ αλ Σαράτζ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Να σημειωθεί ότι παρανοϊκή «οριοθέτηση» της Τουρκίας με τον Σαράτζ δεν αναγνωρίζεται από τη Βουλή της Λιβύης.
Όπως γράφει το Hellas Journal, η τουρκική φρεγάτα για να εκφοβίσει το πλήρωμα του ερευνητικού επιχείρησε να πλησιάσει σε κοντινή απόσταση γεγονός που κινητοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό.
Μάλιστα ο καπετάνιος του «Nautical Geo» ενημέρωσε τον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας ότι βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα κι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις μόνες αρμόδιες διεθνώς αρχές οι οποίες είναι ελληνικές.
Πάντως από αργά χθες το απόγευμα το Γενικό Επιτελείο θέλησε να διαψεύσει την είδηση ότι η φρεγάτα «Gemlik», που αντικατέστησε την «Oruc Reis», κινήθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση για αυτό το ενδεχόμενο νέων προκλητικών ενεργειών από την γείτονα.
Το πλοίο σημαίας Μάλτας, μισθωμένο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για έρευνα που αφορά τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med όπως προβλέπεται θ’ ανοιχτεί στα ζεστά αλλά ταραγμένα νερά της Μεσογείου.
Η τουρκική φρεγάτα παραμένει στην περιοχή σε μεγαλύτερη απόσταση από το ερευνητικό ενώ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση από πλωτά του Λιμενικού αλλά κι όλα τα μέσα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.