Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Αθήνα πάντως να μη επιβεβαιώνει τη συνάντηση, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των δυο ηγετών.
Η αναφορά αυτή του κ. Ερντογάν προκάλεσε εντύπωση, καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η Άγκυρα επιστρέφει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων και ξαναφέρνει στο προσκήνιο το έκνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και καθεστώτος Σαράτζ της Λιβύης.
Συγκεκριμένα ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές δηλώνουν άγνοια καθώς δεν υπάρχει κλεισμένη συνάντηση.
Άλλωστε οι δυο ηγέτες -σύμφωνα πάντα με την Αθήνα- θα βρεθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ειδικότερα με βάση το πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας (όπως φαίνεται στη σχετική ιστοσελίδα) ο κ. Ερντογάν ολοκληρώνει την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη στις 22 του μήνα.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το βράδυ της 22ης Σεπτεμβρίου.
Επομένως για να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός ραντεβού θα πρέπει να έχει αλλάξει το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.
Επομένως προκαλεί εντύπωση η αναφορά του Τούρκου προέδρου σε τετ α τετ των δύο ηγετών και μάλιστα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που ανεβαίνει η ένταση.
Σημειώνεται πως την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης.
Το πλοίο εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Σημειώνεται ότι το πλοίο υπό σημαία Μάλτας είναι γαλλικών συμφερόντων και οι έρευνες αφορούν χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η γειτονική χώρα επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το έκνομο μνημόνιο που σύναψε με το προηγούμενο καθεστώς Σαράτζ της Λιβύης, για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως είναι παράνομο.
Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex.
Όπως τονίζεται η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.