Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Βαρυθυμιάδης, Εύξεινος Πόντος, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Παναγία Σουμελά, Πόντιοι, Τουρκία,
«Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και χωρίς να υπάρχει μεταφραστής με πίεσαν να υπογράψω χαρτί που δεν καταλάβαινα περί τίνος επρόκειτο», είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από τις τουρκικές Αρχές να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος.
«Είχαμε ενημερώσει για την επίσκεψη από την περασμένη Πέμπτη και τηλεφωνικά μας είπαν ότι όλα βαίνουν καλώς.
»Στον έλεγχο της βίζας οι άλλοι πέρασαν κι εμένα με σταμάτησαν να δώσω εξηγήσεις», είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης σημειώνοντας ότι κατέληξε να τού παίρνουν και δακτυλικά αποτυπώματα.
Είναι πολιτικό το θέμα και συνδέεται με το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης και υπενθύμισε ότι «προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο: Τα πρακτικά του συνεδρίου του 2019 στην Ακρόπολη, στο οποίο και παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Επίσης ο Γ. Βαρυθυμιάδης εκτίμησε ότι «μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία είναι διαφορετικές οι ισορροπίες».
Από την πλευρά του ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, υπενθύμισε το προχθεσινό πογκρόμ κατά προσφύγων από τη Συρία στην Άγκυρα όπου κινητοποιήθηκαν ποινικοί και παρακρατικοί και σχολίασε ότι από το 1955 η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ίδιες πρακτικές.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.
Η χώρα μας απάντησε άμεσα στην πρόκληση της Άγκυρας με την έκδοση διαβήματος προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.