Με αφορμή τη σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Δημήτρης Τσοβόλας έκανε δηλώσεις.
«Πλανάται η κυβέρνηση αν νομίζει – που δεν νομίζει – ότι τα σημαντικά θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις και αυστηροποίηση των ποινών.
»Οι περισσότερες από αυτές τις εξαγγελίες ίσχυσαν στο παρελθόν και ισχύουν και σήμερα, δεν ήταν όμως ποτέ ικανές να μειώσουν την εγκληματικότητα, αντίθετα αυτή αυξήθηκε και ειδικά στις μέρες μας.
»Επίσης δεν οδήγησαν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
»Αλήθεια πιστεύει η Κυβέρνηση ότι με το να αυξήσει κατά δύο χρόνια το όριο της απόλυσης ύφ’ όρον, θα αποτραπούν οι εγκληματίες ή οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι από το να διαπράξουν αδικήματα;
»Φαντάζομαι ότι η Κυβέρνηση για να αποφασίσει να επιμηκύνει τις ποινές, θα έχει αποφασίσει άμεσα να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την δικαιοσύνη, να αυξήσει σημαντικά τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους και να βελτιώσει την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, που είναι οι βασικές αιτίες που εκδικάζονται υποθέσεις στα δικαστήρια μετά περίοδο 10 έως 20 ετών.
»Φαντάζομαι επίσης, ότι η Κυβέρνηση για να αποφασίσει την αύξηση της παραμονής των καταδικασθέντων στις φυλακές θα έχει φροντίσει να αυξηθούν σημαντικά οι φυλακές για να μην υπάρχουν οι απάνθρωπες συνθήκες που διαπιστώνουμε σήμερα και για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την Ε.Ε.
»Φαντάζομαι επίσης ότι η Κυβέρνηση θα αλλάξει ριζικά την οικονομική και κοινωνική πολιτική ώστε να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων για να αντιμετωπιστούν η φτώχεια και η ανεργία που είναι οι βασικές αιτίες της αύξησης της εγκληματικότητας, κατά τη διεθνή θεωρία και πρακτική».