Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιγνατίου: Οι Βρετανοί παίζουν πάντα βρώμικο ρόλο – Θα επανέλθουν για το Κυπριακό

Ιγνατίου: Οι Βρετανοί παίζουν πάντα βρώμικο ρόλο – Θα επανέλθουν για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την Αμμόχωστο είναι πολύ καλή, αν και θα μπορούσε να είναι εξαιρετική, αλλά οι Βρετανοί δεν υποχώρησαν στο αίτημα των άλλων χωρών να αναφέρονται στο κείμενο τα ονόματα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του υποτακτικού του, κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Όμως η Λευκωσία και η Αθήνα δικαιούνται να εκφράζουν ικανοποίηση διότι οι διαφορές από το πρώτο σχέδιο δήλωσης στο τρίτο και τελευταίο, είναι από τη γη μέχρι τον ουρανό.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Βοηθήσαν πολύ οι Ινδοί, οι Κινέζοι και οι Ιρλανδοί, αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα είχαν μαζί τους και τους Αμερικανούς, και άλλες χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη διαφορά μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ότι απαιτούσε σκληρή καταδίκη της παράνομης τουρκικής πράξης για άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου.

Δυστυχώς η Κύπρος και η Ελλάδα αναγκάζονται να παλεύουν για τα αυτονόητα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχοντας πάντα απέναντι τους τη Βρετανία.

Οι Εγγλέζοι παίζουν πάντα ένα βρώμικο ρόλο και μακάρι να αυξηθούν οι φωνές στο νησί που ζητούν την εκδίωξη των βρετανικών βάσεων.

Θα είναι μία καλή εξέλιξη, αν η Κυπριακή Δημοκρατία το απαιτήσει.

Μετά τη διπλωματική ήττα τους, οι Εγγλέζοι θα δείξουν τα … «δόντια» τους στις διεργασίες για το ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη.

Θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στην Τουρκία, όσα έχασε την Παρασκευή, με άλλο τρόπο.

Γι’ αυτό οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».

Σημειώνονται επίσης:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.

Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ηχηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά του δεύτερου συστήματος S-400, το οποίο συζητά να προμηθευτεί από τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και της HELLAS JOURNAL, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η αγορά του δεύτερου συστήματος είναι σημαντικό εμπόδιο και στη διμερή σχέση με την Τουρκία και στη σχέση με το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι λόγω της αγοράς του πρώτου συστήματος η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35 και από την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών.

Επίσης λόγω αυτής της αγοράς επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA, που αφορά κυρίως τη συνεργασία με τη πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας.

Τα παραπάνω, λέει ο εκπρόσωπος, σηματοδοτούν σοβαρότητα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν το ζήτημα και την προθυμία της Αμερικής να υπάρξουν συνέπειες, εννοεί σε όσους αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να τονίζουν στα υψηλότερα επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή μας σχέση και στο ΝΑΤΟ, και ότι τυχόν σημαντικές νέες αγορές όπλων από την Τουρκία θα προκαλέσουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA ξεχωριστές από αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο 2020.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να διασφαλίσουν την πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα από τη χρήση παλαιών πολεμικών συστημάτων, (εννοεί αυτά που είχαν προμηθευθεί παλαιότερα από τη Μόσχα).

Τέλος θυμίζει ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις (των συμμάχων) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Το θέμα των S-400 είναι εξαιρετικά σοβαρό. Και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία μόλις υπογράψει το νέο συμβόλαιο. Δεν θα περιμένει δηλαδή την παραλαβή τους από την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...