«Η παιδεία είναι ο χώρος σύγκλησης των πολιτισμών που δομείται το οικοδόμημα του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης με βάση την γνώση και τον ορθό λόγο», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με θέμα «Ελληνισμός και Ισλαμικός Πολιτισμός – Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της», που συνδιοργανώνθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition και του ενημερωτικού ιστότοπου tribune.gr, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Για αρκετούς αιώνες ο Ελληνισμός έρχεται σε ένα βιωματικό διάλογο με τον Ισλαμικό κόσμο με αποτέλεσμα την βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμικών στοιχείων», είπε ο κ. Δημόπουλος.
«Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του Ελληνισμού με του Ισλάμ αποτελούν πεδίο ακαδημαϊκής έρευνας και περαιτέρω επεξεργασίας.
»Η διαλεκτική σχέση των δύο πολιτισμών αφορά την παιδεία, την φιλοσοφία, την τέχνη, τα ήθη και έθιμα, τα μνημεία, την καθημερινή σχέση των απλών ανθρώπων που συνυπάρχουν για αιώνες στον ίδιο τόπο, στην περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
»Η παιδεία είναι ο χώρος σύγκλησης των πολιτισμών που δομείται το οικοδόμημα του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης με βάση την γνώση και τον ορθό λόγο.
»Σε αυτό το οικοδόμημα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ακαδημαϊκός κόσμος συμβάλλει και μπορεί να εξελίξει την έρευνα και την ανάδειξη των σημείων επαφής, ώστε να συνεισφέρει στην υγιή αλληλοκατανόηση, με στόχο την δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης.
»Ο Ελληνισμός, ο Ισλαμικός Πολιτισμός στην συνάντησή τους και με άλλες πολιτισμικές παραδόσεις μέσα από τις θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασής τους, δημιουργούν τις προοπτικές ανάδειξης των ανθρωπιστικών αξιών στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον».