Η Ελλάδα υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θέτοντας ως όρους για επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου να τερματιστούν οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική.
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει τις γνωστές Τουρκικές θέσεις.
Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση.
»Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου».
Ο Τούρκος υπουργός ξεκινά την επίσκεψή του από την Κομοτηνή, στην οποία έχει προσδώσει ιδιωτικό χαρακτήρα.
Στην επίσκεψη Τσαβούσογλου δεν συμπεριλαμβάνονται Ξάνθη και Πομακοχώρια
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» και ίσως γι’ αυτό να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη, όπου βρίσκονται από Πομακοχώρια.
Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.
»Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου για την Κυριακή έχει ως εξής:
-Άφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά οδικώς θα φτάσει στην Κομοτηνή.
-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο.
-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ.
-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης.
-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.
-Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα.
Τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μεγ. Μαξίμου.
Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.
Εξάλλου, θετική εξέλιξη συνιστά η επικύρωση από την ιταλική Γερουσία της Ελληνοϊταλικής Συμφωνίας για τις ΑΟΖ, που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020.
Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει:
«Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες».
Της επίσκεψης Τσαβούσογλου προηγήθηκε η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα για την οριστικοποίηση σειράς προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας, τουρισμού, διασυνδεσιμότητας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και στην επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων πρωτοβουλιών, η υλοποίηση των οποίων εκκρεμεί.
ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για τους S-400
Η Ουάσιγκτον ασκεί αφόρητη πίεση στην Άγκυρα για ακύρωση της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400, όπως τόνισε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ και την Λένα Αργύρη εκπρόσωπος του Στ. Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας:
«Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
»Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400».
Ο Βαρθολομαίος προανήγγειλε επίσκεψη του στον Λ. Οίκο τον Οκτώβριο
Στο μεταξύ, από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντυ Σέρμαν προανήγγειλε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Οκτώβριο.
Πάντως, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύεται συνεχώς.
Άλλη μία άσκηση συνεκπαίδευσης ξεκίνησε χθες με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE» που θα διαρκέσει έως 11 Ιουνίου 2021.