«Απλήρωτα 10ωρα, μείωση μισθών και φθηνές υπερωρίες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, και επιπλέον εφαρμόζει καθολικά εφεξής τις ατομικές συμβάσεις εργασίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στις παρεμβάσεις του τόσο στην ΕΡΤ1 όσο και στο ρ/στ Real FM 97,8, την Κυριακή.
«Εν ολίγοις καταργείται το 8ωρο και καθιερώνονται απλήρωτες υπερωρίες, μάλιστα πάνω σε διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς», επισήμανε.
«Το ίδιο νομοσχέδιο βάζει πλάτη στους εργοδότες που θέλουν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
»Η δήθεν διευθέτηση χρόνου εργασίας σημαίνει ξεκάθαρα μείωση μισθών.
»Δηλαδή, από εκεί που ο εργαζόμενος πληρωνόταν υπερωριακή εργασία, τώρα πλέον δεν θα την πληρώνεται.
»Κι αυτό γιατί θα παίρνει απλά μια… υπόσχεση για ρεπό.
»Αν, όμως, κάποιος κάνει μια απλή έρευνα για το πόσα ρεπό και πόσες άδειες οφείλονται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τους εργοδότες τους -χωρίς να έχουν δοθεί ποτέ- θα δει ποια είναι η πραγματικότητα», δήλωσε.
Χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε το παράδειγμα μεγάλης συστημικής τράπεζας που το 2017 για απλήρωτες υπερωρίες πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ με τις σημερινές συνθήκες θα πλήρωνε μόλις 109 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως «οι περισσότερες και πιο φτηνές υπερωρίες, ειδικά σε χώρους όπως είναι η βιομηχανία, θα φέρουν περισσότερα εργατικά ατυχήματα».
Ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο… «σπαστό τετράωρο» που θεσμοθετεί το νέο ν/σ «το οποίο συνιστά 8ωρο με διακεκομμένο τρόπο».
«Τι σημαίνει αυτό; Ο εργοδότης δε θα κάνει προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, γιατί θα καλύπτει τις ανάγκες του με τους εργαζόμενους που ήδη έχει –με πιο φτηνές υπερωρίες- ή θα παίρνει εργαζόμενους μερικής απασχόλησης», εξήγησε.
Στη συνέχεια υπενθύμισε πως «το 2012 που καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα, έγινε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος».
«Ήταν, όμως, το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε εκ νέου, ο υποκατώτατος καταργήθηκε και επανήλθαν οι βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων», τόνισε.
Χαρακτήρισε «ανέκδοτο» το επιχείρημα ελέγχου μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σημειώνοντας πως «το ψηφιακό ωράριο και η ψηφιακή υπερωρία έχουν ήδη ψηφιστεί από το 2017 και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δηλώθηκαν και πληρώθηκαν για πρώτη φορά περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας».
«Ο βασικός πολέμιος του ψηφιακού ωραρίου τότε ήταν ο ΣΕΒ, κεντρικό στέλεχος του οποίου –ο κ. Σκέρτσος- είναι σήμερα δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη», υπενθύμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε:
«Και ο ΣΕΒ αντιδρούσε, επειδή ακριβώς ήθελε να βάλει πλάτη στους εργοδότες εκείνους που έκλεβαν το μισθό των εργαζομένων μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες».
Μάλιστα, αναφερθείς στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει για τα δικά της αντίστοιχα έργα και ημέρες, σχετικά με την επιθεώρηση εργασίας:
«Την περίοδο 2015-2019 πάνω από 50 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων πληρώθηκαν σε εργαζομένους χωρίς να δώσουν λεφτά σε δικηγόρους και δικαστήρια γιατί απλώς η επιθεώρηση εργασίας έκανε τη δουλειά της».
«Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τη διαλύσει.
»Η ΝΔ έχει μειώσει τόσο πολύ τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας, έχει δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα υπέρ της εργοδοτικής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας», ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να βαθύνει την προγραμματική αντιπαράθεση και να προκρίνει ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ζωή με ασφάλεια και στο εργασιακό αλλά και στο υγειονομικό πεδίο», συνέχισε, σταχυολογώντας δημοσκοπικά δεδομένα που απηχούν «τις πλειοψηφικές προτάσεις μας για τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, το πάγωμα του πτωχευτικού νόμου, ακόμη και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών».
Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «ζήσαμε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lockdown. Από την έναρξη του δεύτερου κύματος θρηνούμε πάνω από 10.900 συμπολίτες μας», γιατί «η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε πραγματικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
«Ο κ. Μητσοτάκης μετρούσε νίκες εδώ και ένα χρόνο, που κήρυξε το τέλος της μάχης με τον κορωνοϊό, όταν η κοινωνία μετράει ήττες.
»Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως τουρίστας στην ίδια μας τη χώρα, αφού πορεύεται χωρίς σχέδιο για την υγεία και την οικονομία», συμπλήρωσε.
Ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο «που αποτυπώνει ότι κατά 71% δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ο κόσμος φοβάται για την οικονομική του προοπτική».
Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα της εγκληματικότητας στον Real FM, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν συσταθεί τρία σώματα ειδικών φρουρών χωρίς την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και αντί η αστυνομία να ασχοληθεί με το οργανωμένο έγκλημα κυνηγούσε τον κόσμο στις πλατείες, έλεγχε τον παραλογισμό των sms και έδινε προστασία στον Φουρθιώτη».