Στη γεωπολιτική, οικονομική και ιστορική σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε με έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.
«Υπάρχει άλλος τρόπος πέραν του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας;», έθεσε ως ερώτημα ο Νίκος Δένδιας, στην παρέμβαση του την Παρασκευή στο Delphi Economic Forum και στη συζήτηση με τίτλο «Ειρήνη και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», για να απαντήσει με σαφήνεια:
«Σε αυτό, θα μπορούσα να δώσω δύο απαντήσεις. Η μία είναι πολύ σύντομη, μια απλή λέξη, και είναι: Όχι, δεν υπάρχει.
»Αλλά προκειμένου να εξηγήσω γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος, θα πρέπει να καταφύγω σε μια άλλη, μακροσκελέστερη απάντηση.
»(…) Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολιτικοί και αναλυτές παγκοσμίως που πιστεύουν ότι το κέντρο βάρους έχει μετακινηθεί στην παρούσα φάση προς τον Ειρηνικό.
»Εντούτοις, ακόμη και αυτοί οι αναλυτές και οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η Ανατολική Μεσόγειος για την παγκόσμια ισορροπία.
»Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια εμπορική δίοδος, μια ενεργειακή δίοδος, είναι επίσης μια περιοχή στην οποία άνθισαν οι πολιτισμοί του αρχαίου κόσμου.
»Και (…) είναι μεγάλης σημασίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:
«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί.
»Πολλές συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή για δεκαετίες, μερικές ακόμη και για αιώνες.
»Την περίοδο αυτή έχουμε και πάλι την κατάσταση με τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ.
»Υπάρχει η κατάσταση στη Λιβύη.
»Ας μου επιτραπεί να αναφέρω πως ο Κόλπος είναι ακριβώς δίπλα, η Υεμένη το ίδιο, το Ιράν είναι ακριβώς δίπλα.
»Και επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μόνη δίοδος προς τον Εύξεινο Πόντο, και εκεί έχουμε την Ουκρανία, έχουμε την Κριμαία.
»Επομένως, είμαστε αντιμέτωποι με όλων των ειδών τα προβλήματα».