Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αριστοτελία Πελώνη, Γαλλία, Γιώργος Κατρούγκαλος, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter [η πρώτη εδώ], διαπιστώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών «άδειασε» την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, για τη δήλωσή της τη Δευτέρα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’Atalante» στην ελληνική ΑΟΖ, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Δεν αρκείται όμως εκεί, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά να αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, εάν η παρενόχληση έγινε σε περιοχή «ελληνικής αρμοδιότητας» ή στην πρόσφατα οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και επίσης επιμένει, εάν θα γίνει τουρκικό διάβημα στην Τουρκία:
«Το ΥΠΕΞ “άδειασε” την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά αφήνει νέα ερωτηματικά: η παρενόχληση έγινε εντός “περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας” έκδοσης Navtex ή εντός της ελληνικής ΑΟΖ;
»Θα γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Τουρκία;».
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει αναβρασμός. Ο Φαήλος Κρανιδώτης ζήτησε την άμεση αποπομπή της από τη θέση της Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «ντροπή, φόβο και ψέμα».
Στη σοσιαλπατριωτική πτέρυγα (πρώην πατριωτικό ΠΑΣΟΚ), που το μεγαλύτερο μέρος της έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικρατεί οργή για την κα. Πελώνη, την οποία θεωρούν πρόσωπο της «σημιτικής αυλής» και της ευρύτερης οριζόντιας εκσυγχρονιστικής διασύνδεσης.
Η κα. Πελώνη σχολιάστηκε ευρύτατα και σκωπτικά τις προηγούμενες ημέρες -κι ακόμα σχολιάζεται- για παλιές της αναρτήσεις στο Twitter, στις οποίες επέκρινε και ειρωνευόταν τη ΝΔ και φλέρταρε ελαφρώς με τον τότε «καβάλα στο κύμα» ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι θεωρείται «σημιτικιά» τόσο από δεξιούς όσο και από αριστερούς σοσιαλπατριώτες προφανώς δεν την ευνοεί αν και ταιριάζει με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Το θέμα είναι εάν ταιριάζει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού τόσο από δεξιά όσο κι από αριστερά.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να υποτιμά τη δυναμική μίας συνάντησης δεξιών και αριστερών πατριωτών. Έγινε το 2011 και το «σύστημα« δεν καλοπέρασε.