Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Ο Νίκος Δένδιας έδωσε ηχηρές απαντήσεις σε μία προς μία τις προκλήσεις, τις αιτιάσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας -στα θέματα του Αιγαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και του μεταναστευτικού- προκαλώντας μάλιστα την ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η βίβλος των τουρκικών προκλήσεων ανοίγει για πρώτη φορά επί τουρκικού εδάφους με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να θέτει προς τον σκυθρωπό Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σε απευθείας μετάδοση, μία προς μία τις παραβιάσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που το ακούτε και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε αγαπητέ μου Μεβλούτ να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα, δηλαδή να έρθω στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και να μην έχει συμβεί τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Όταν έρχεστε και συζητάμε εδώ πέρα για τα ζητήματα των δυο χωρών κι εσείς ξεκινάτε να προσβάλλετε τα δικαιώματα τα δικά μας τότε κι εγώ δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός σε αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε χωρίς περιστροφές στις κατηγορίες Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό.
Μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Τα τελευταία 4 χρόνια εσείς έχετε στείλει πίσω 80.000 πρόσφυγες και πάρα πολλούς τους έχετε ρίξει μέσα στις θάλασσες κι έχουν χάσει τη ζωή τους» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πληρωμένη ήταν η απάντηση στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
«Έθεσες θέμα αποστρατικοποίησης στα νησιά. Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί τα νησιά απειλούνται από κάπου» είπε ο κ. Δένδιας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Μιλάμε πάντα για τη δίκαια μοιρασιά. Προφανώς εσείς μπορεί να εξηγείτε τα πράγματα με τη δικιά σας λογική, ωστόσο όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να κοιταχθούν σε πιο βαθιά ανάλυση τα πράγματα που ίσχυαν τότε κι όσον αφορά και τον οπλισμό».
Στις αιχμηρές αναφορές Τσαβούσογλου περί της εμπλοκής τρίτων μερών ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε την αυστηρή υπενθύμιση για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι «το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα εάν υπάρξουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
«Βεβαίως απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών.
«Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει έναν μηχανισμό που κρίνει κάποια πράγματα σχετικά με τα θαλάσσια κυριαρχικά ζητήματα δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο είναι αλήθεια ή το οποίο το δεχόμαστε», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το φιτίλι που άναψε τα αίματα ήταν τουρκικό, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε σχεδόν στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης να επαναλάβει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
«Για μας πρέπει να το πω αυτό υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη τη Λωζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους» είπε ο κ. Δένδιας.
Στις διευρυμένες συνομιλίες που προηγήθηκαν η ελληνική αποστολή έθεσε εμφατικά το ζήτημα της αποκλιμάκωσης αλλά και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης τα περιφερειακά ζητήματα για τη Συρία και τη Λιβύη, προτάσσοντας και την πτυχή της θετικής ατζέντας.
Ο πάγος έσπασε με την υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται στον διάδρομο και όχι στη μεγάλη σάλα όπου φιλοξενήθηκε η συνάντηση.
Στο δείπνο ιφτάρ που θα επακολουθήσει των διευρυμένων συνομιλιών των δυο αντιπροσωπειών, τα εδέσματα που θα προσφερθούν στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι τυρόπιτα, σούπα κόκκινης φακής με κρουτόν, ρυζόγαλο με ροδόνερο, και για επιδόρπιο μπακλαβά με καρύδια και σιμιγδαλένιο χαλβά.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος έχει συνέχεια. Αύριο στην Πάφο θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΑΕ.
Στις 20 Απριλίου Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την παραχώρηση συστοιχίας πάτριοτ ενώ στις 27 και 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η πενταμερής για το Κυπριακό.