Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με Δένδια που ζήτησε ο Ερντογάν

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με Δένδια που ζήτησε ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σε πλήρη συντονισμό έχουν χαράξει τη διπλωματική μας γραμμή, άρα όλα τα ενδεχόμενα αξιολογήθηκαν, δεν αιφνιδιαζόμαστε ποτέ».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Ερντογάν να συναντηθεί με τον κ. Δένδια και αρνήθηκε για λόγους εθνικής διπλωματίας, να είναι περισσότερο συγκεκριμένος.

Επεσήμανε ότι επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, άλλωστε πάντοτε όταν συνομιλούν -και πρέπει να συνομιλούν οι κυβερνήσεις – κακό δεν πρόκειται να παραχθεί.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, δεν μπορούν να γίνονται άλματα υπό τις συνθήκες αυτές και πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό δεν είναι να υπάρχει επικοινωνία, το να υπάρχει επικοινωνία είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές, το επαρκές είναι να υπάρχει και συνέπεια στη στάση.

»Να μη μιλάμε με τους γείτονές μας και από την άλλη οι γείτονές μας για λόγους ενδεχομένως και εσωτερικούς να χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα και βεβαίως να συνομιλούμε επί τη βάση μιας κοινής παραδοχής που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν βάζει νέα δεδομένα και αν προθερμαίνεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Επαναλαμβάνω ότι η εθνική διπλωματία παραμένει ισχυρή και έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ενδεχόμενο» είπε, επισημαίνοντας ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες και νομίζω ότι θα είναι καλό να συνομιλήσουν, αλλά αυτό θα προκύψει όταν θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στα πράγματα και δεν είναι κάτι άμεσο».

Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε ότι ενόσω είναι απολύτως αναγκαίο να συνομιλούν οι ηγεσίες των δύο χωρών – έτσι επιλύονται τα προβλήματα όπως αποδεικνύει η ιστορική μας διαδρομή – από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες βασικές παραδοχές σε ότι αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως η συνέπεια σε ότι αφορά τις πράξεις και τα λόγια και από την άλλη πλευρά η πίστη στο διεθνές δίκαιο ως βάση επίλυσης διαφορών.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, έχει καλλιεργήσει διπλωματικές συμμαχίες με όλες τις περιφερειακές, αλλά και τις διεθνείς δυνάμεις.

»Είναι μέρος της πολύ ισχυρής συμμαχίας της ΕΕ, έχοντας καταφέρει να αναγάγει τα ζητήματα των σχέσεων με την Τουρκία ουσιαστικά σε ευρω-τουρκικά θέματα, σε πλείστες περιπτώσεις.

»Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευρύτερης συζήτησης, δεν υπάρχει άλλη διαφορά πέρα από τη διαφορά της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

»Το πλαίσιο της συζήτησης είναι πολύ συγκεκριμένο.

»Αντιλαμβάνομαι ότι για λόγους εσωτερικούς υπάρχει κάποιες φορές μια λεκτική πλειοδοσία εκ μέρους της γείτονος.

»Η ουσιαστική όμως προαγωγή των σχέσεων θα γίνει μόνο όταν θα είναι αυστηρά οριοθετημένη, αυστηρά τυποποιημένη συζήτηση και βεβαίως να έχει μια κοινή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο διέπει και τις δικές μας σχέσεις».

Σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης

Στην ερώτηση εάν μπορεί να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας Λιβύης, να υπάρξει και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης των δυο χωρών.

»Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν την Τρίπολη αμέσως μετά την ανάληψη της νέας πολιτικής ηγεσίας, υπάρχει πλέον μια γέφυρα και με την ΕΕ.

»Εκείνο που είναι κρίσιμο να ειπωθεί είναι ότι υπάρχει ένα περιθώριο απογαλακτισμού της Λιβύης από την προστασία της Τουρκίας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

»Και οι δηλώσεις που έγιναν εκ μέρος του Λίβυου Προέδρου ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οφείλουμε να ακούμε και άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

«Δεν ήταν χαριεντίσματα» απαντά η κυπριακή προεδρία στον Σαμαρά

Χρυσοχοΐδης: Σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...