Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Βεγγάζη, Εκκλησία της Ελλάδος, Ελληνικό Προξενείο Βεγγάζης, Κυρηναϊκή, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Κυρηναϊκή, στην ανατολική Λιβύη, όπου η Ελλάδα θα ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη.
Επίσης, την Τετάρτη, εάν δεν προκληθεί μέχρι τότε κάποια αναστάτωση, θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Αυτά έκανε γνωστά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’.
«Έχουμε μία εβδομάδα πολύ δύσκολη μπροστά μας.
»Τη Δευτέρα θα μεταβώ στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, όπου θα ανοίξουμε το Προξενείο εκεί», είπε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε:
«Υπάρχουν Έλληνες, τους είδαμε τώρα με τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι.
»Ο Πρωθυπουργός έκανε μία πολύ καλή επίσκεψη στη Λιβύη.
»Μπόρεσε και αποκατέστησε διαύλους επικοινωνίας που είχαν διακοπεί προηγουμένως.
»Επανέρχονται στην ομαλότητα, που είναι καλό και για αυτούς.
»Διότι αυτό το οποίο εμείς πρεσβεύουμε είναι και το δικό τους συμφέρον.
»Είναι μία χώρα η οποία θέλει να ξαναγίνει κράτος και να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από εκεί. Τι πιο λογικό;», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Τουρκία.
«Και βέβαια, την Τετάρτη έχω να πάω στην Άγκυρα.
»Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω και ελπίζω ότι και εκεί θα υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης.
»Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία δυνατότητα να μιλάμε, μέσα στα πλαίσια της λογικής και του δικαίου βεβαίως.
»Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε.
»Και βέβαια, δεν σας κρύβω ότι πριν πάω στην Άγκυρα, θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, να κάνω τον σταυρό μου στο Φανάρι και θα δω και τον Πατριάρχη».
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Δένδιας δήλωσε επίσης:
«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να γίνω δεκτός σήμερα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τον ενημερώσω για τα ευρύτερα θέματα, εθνικά θέματα, τα οποία χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών.
»Είναι για εμένα πάντα μία πολύ μεγάλη χαρά, μία προσωπική ευχαρίστηση, να συναντώ τον Μακαριώτατο και να έχω μαζί του μία ειλικρινή συζήτηση.
»Όπως είναι νομίζω γνωστό, ο Μακαριώτατος, και γενικά η Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα.
»Μακαριώτατε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία».