Απέφυγε η κυβερνητική εκπρόσωπος να κάνει ευθύ σχόλιο για την παρέμβαση Καραμανλή με την οποία απαντάει στον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι και τα ελληνοτουρκικά.
«Δεν έχω κανένα σχόλιο» απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα συγκεκριμένα για την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο πρόσθεσε η κυβέρνητική εκπρόσωπος:
«Οι θέσεις της χώρας είναι σαφείς, είναι διατυπωμένες και με πολλές αφορμές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
»Η θέση της χώρας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα η κα Πελώνη όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τον Κώστα Σημίτη ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας επανέλαβε:
«Σας είπα ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Το Ελσίνκι απειλούσε την εδαφική ακεραιότητά μας
Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στον Κώστα Σημίτη για το άρθρο του στα «ΝΕΑ» με το οποίο επέκρινε τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, και συγκεκριμένα την εγκατάλειψη της στρατηγικής της συμφωνίας του Ελσίνκι.
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του.
»Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
»Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός.
»Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
»Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», τονίζει ο Κ. Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει εμμονή στον Κ. Σημίτη που συνεχίζει να γράφει για τη λεγόμενη επιτυχία του Ελσίνκι και διερωτάται κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων.
Σημειώνει επίσης ότι στο άρθρο του κ. Σημίτη γίνεται αναφορά σε συνάντηση «που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο».
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει ότι η στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε στο Δικαστήριο της Χάγης την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων.
«Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά.
»Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.