Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας από Σερβία: Χτίζουμε διαύλους συνεργασίας απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό

Δένδιας από Σερβία: Χτίζουμε διαύλους συνεργασίας απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, περιφερειακή ασφάλεια και η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον Σέρβο ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν με την Κοινή Δήλωση που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που συνήλθε στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής.

Τόνισε ότι στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας και όχι να καλλιεργείται η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός.

Επ’ αυτού αναφέρθηκε στην έντονη παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή που προσπαθεί -όπως είπε- να επηρεάσει καταστάσεις και να αυξήσει την επιρροή της χρησιμοποιώντας την οικονομία και τη θρησκεία.

Ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφτεί την Τουρκία αλλά υπό προϋποθέσεις, εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Άγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες της χώρες και συμφώνησε με τον ομόλογο του της Σερβίας να διοργανωθεί, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, μιας τριμερής σύνοδος στην Κέρκυρα μεταξύ Ελλάδας- Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε στην σερβική κυβέρνηση τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του προγράμματος εμβολισμού που εφαρμόζεται στην Σερβία.

Κάλεσε δε τους Σέρβους να επισκεφτούν την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.

Για το ζήτημα του Κοσόβου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του που δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς την επίλυση του ζητήματος και δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας, εφόσον της το ζητήσει η Σερβία να μεσολαβήσει για την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθεί σε όλους του τομείς.

Αναφέρθηκε στη σημασία που δίδει η Σερβία στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, αναγγέλλοντας ότι η Σερβία ένα μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο θα το προμηθεύεται από την Αλεξανδρούπολη όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με την Βουλγαρία.

Ο κ Σελάκοβιτς με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ανέφερε ότι στο Βελιγράδι σε μία οδό θα δοθεί το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για την μετονομασία επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο Καποδίστριας κατάγονταν από την Κέρκυρα όπως και ο ίδιος.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβία, Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Η πλήρης δήλωση Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Nikola Selaković (Βελιγράδι, 05.04.2021):

Αγαπητέ κ. Υπουργέ, καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Αγαπητέ Nikola, είναι ιδιαίτερή μου χαρά που βρίσκομαι εκ νέου στο Βελιγράδι.

Μια πόλη που είναι συνδεδεμένη ήδη με την ελληνική ιστορία μέσω του Ρήγα Φεραίου και με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη άκουσα την πρότασή σας, αγαπητέ κ. Υπουργέ, αγαπητέ Nikola, για τη μετονομασία ενός δρόμου στο Βελιγράδι σε οδό Ιωάννη Καποδίστρια.

Για μας αυτό είναι μια εξαιρετική χαρά και μια εξαιρετική τιμή.

Και όπως ξέρετε, άλλωστε, ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε, κατάγεται από την Κέρκυρα, όπως και εγώ.

Το «νησί της σωτηρίας», ένα νησί το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σερβική ιστορία, με την έδρα της εξόριστης σερβικής κυβέρνησης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενός μεγάλου τμήματος του σερβικού στρατού.

Σκοπός της παρουσίας μου εδώ στο Βελιγράδι είναι η εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία μας είναι μεγάλη – περιλαμβάνει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό που έχει συναντήσεις όσο εμείς συζητάμε εδώ, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννη – δηλώνει ακριβώς πόση σημασία δίνουμε σε αυτή εδώ την επίσκεψη.

Για εμάς προέχει η εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης που υπογράφηκε στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Αθήνα.

Δυστυχώς, η πανδημία μας εμπόδισε για την πλήρη εφαρμογή του. Αλλά προσβλέπουμε να την εφαρμόσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Και νομίζω ότι εδώ, μιας και μιλήσαμε για τον COVID, πρέπει να κάνω μια παρένθεση, και κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να σας συγχαρώ κύριε Υπουργέ, εσάς, την σερβική Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, την Σερβία για την εξαιρετική πορεία του εμβολιασμού στη Σερβία. Αποτελείτε παράδειγμα.

Και επίσης, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας πω ότι θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχθούμε τους Σέρβους φίλους μας στην Ελλάδα το καλοκαίρι επί τη βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, κατά την επίσκεψη εδώ του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη.

Και ευχαριστώ, επίσης, θερμά για τις διευκρινίσεις που μου δώσατε για τη διευκόλυνση των Σέρβων φίλων μας, που θέλουν να μας επισκεφτούν στην Ελλάδα.

Βεβαίως, αυτό σημαίνει και τη διευκόλυνση των Ελλήνων να έρχονται στη Σερβία.

Επίσης, συζητήσαμε για τη σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Σερβία.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία είναι μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά αυτή είναι η βάση.

Μετά τη 10χρονη κρίση, η Ελλάδα επανέρχεται στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια.

Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ στη Σερβία.

Μου λένε ότι έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές επενδύσεις 25.000 θέσεις εργασίας.

Θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία.

Επιθυμούμε να μεγαλώσουμε, να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις και το εμπόριο μας, όπως επίσης τη συνεργασία μας σε τομείς σημαντικούς, όπως η ενέργεια και όπως η άμυνα.

Ειδικά για την ενέργεια συζητήσαμε μαζί πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διασύνδεση των χωρών της περιοχής.

Και όσον αφορά στις μεταφορές, σας πρότεινα – και ευχαριστώ που το δεχτήκατε – να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ ημών και της Βόρειας Μακεδονίας για να συζητήσουμε τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής μας.

Κλείνοντας την διμερή διάσταση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εσάς και τον Πρόεδρο κ. Vučić, τον οποίο θα συναντήσω αργότερα, για τη χειρονομία σας να δεχτείτε έναν αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα. Το εκτιμούμε πάρα πολύ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής, θα ήθελα να σας επαναλάβω την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια και συνεργασία.

Υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Είναι για μας πολύ σημαντικό η Σερβία να επιταχύνει και να καταστεί το συντομότερο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η φυσική της θέση.

Εξετάσαμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σημείωσα τις παρατηρήσεις σας, το μεγάλο ενδιαφέρον για το Κόσοβο.

Λυπάμαι που δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Σας είπα ότι είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, την επίτευξη αυτού του εξαιρετικά δύσκολου ζητήματος.

Όπως επίσης, άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα μου είπατε για την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την οποία επίσης είχα επισκεφτεί πρόσφατα και η οποία επίσης αποτελεί τμήμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής.

Και για την οποία θα θέλαμε ένα σταθερό, βέβαιο, ευρωπαϊκό μέλλον.

Και εκεί είμαστε στην απόλυτη διάθεσή σας, κύριε Υπουργέ, για συνεργασία και για βοήθεια, με όποιο τρόπο μπορούμε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Βοσνία Ερζεγοβίνη να γίνει μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ευρώπης.

Επίσης, παρατηρούμε εμείς από την ελληνική πλευρά, τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντοτε έχει την προσοχή μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας.

Γέφυρες συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προώθηση των ανθρωπίνων αξιών.

Και όχι βέβαια για την προώθηση οποιουδήποτε είδους εξτρεμισμού, φανατισμού ή μισαλλοδοξίας.

Σας είπα ήδη κατ’ ιδίαν ότι έχω την πρόθεση να μεταβώ στην Άγκυρα τις αμέσως προσεχείς μέρες, την επόμενη εβδομάδα, βεβαίως όμως υπό προϋποθέσεις, ότι θα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα.

Ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που θα εμποδίσουν αυτή μου την επίσκεψη.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι η τουρκική πλευρά αυτή τη φορά θα απέχει από τέτοιες ενέργειες.

Έρχομαι πάλι στα διμερή για να σας συμπληρώσω ότι για εμάς και την ελληνική αντιπροσωπεία είναι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε σήμερα στο Βελιγράδι, είναι μεγάλη χαρά και είναι μεγάλη χαρά να παρατηρούμε την πρόοδο που έχει κάνει η Σερβία.

Και όπως είπα, σας παρακαλώ να μην ξεχάσετε ποτέ το πώς η Ελλάς αισθάνεται απέναντι στη Σερβία καθ’ όλη τη διάρκεια των 200 χρόνων της ιστορίας της.

Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Nikola, σας ευχαριστώ θερμά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Παραίτηση Κούνδουρου από Γεν. Διευθ. του ΥΠΕΞ – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει «μυστική διπλωματία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...