Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών ακολουθεί μία συντονισμένη πολιτική προβολής της εθνικής επετείου των 200 ετών Ελληνικής Ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο και συχνά ο πλέον σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια είναι η ίδια η Ελληνική Ομογένεια καθώς και οι απανταχού της γης Φιλέλληνες και τελικά οι προσλαμβάνοντες το φως και την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού.
Η Κίνα αποδεικνύεται εξαιρετικά δεκτική στα μηνύματα πολιτισμού της χώρας μας.
Δεν είναι τυχαία η προβολή που επιφυλάχθηκε από τα κανάλια της Κινεζικής τηλεόρασης στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε σε μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό της Κίνας ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Το δημοφιλές πόρταλ του δημοσιογραφικού οργανισμού China Media Group (CMG), YANGSHIPIN, δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος έδωσε μεγάλη έμφαση στην σημασία της επετείου των 200 ετών από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων το 1821.
Εκτός από τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ο Γ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και στις στενές σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού.
Αξιοσημείωτη η κινητικότητα της Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου καθώς και η σμίλευση της αιχμής του δόρατος του Υπουργείου Εξωτερικών με το ακόνι του ελληνικού πολιτισμού.
Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη, υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν από κοινού μοχλεύσει την δημιουργία ενός σημαντικού Διεθνούς Φόρουμ, του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.
Το Ancient Civilizations Forum, ACForum, γνωστό ευρύτερα ως GC10, μία ιδέα και ένα έργο του Νίκου Κοτζιά, διασυνδέει δέκα αρχαίους πολιτισμούς της ανθρωπότητας: τον Ελληνικό, τον Αιγυπτιακό, τον Ρωμαϊκό, τον Περσικό, τον Σινικό, των Μάγιας, των Ινκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού Ποταμού.
Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών προσθέτει στο Διεθνές Σύστημα έναν θεσμό «ήπιας ισχύος», με βάση τον πολιτισμό.
Οι χώρες οι οποίες μετέχουν αριθμούν και το 40% περίπου του πληθυσμού του πλανήτη.
Ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία αποκτά το γεγονός σήμερα, διότι η διαμόρφωση ενός διεθνούς συστήματος από το 1945 και εντεύθεν, στηρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς που δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία και στην ασφάλεια (όρα στρατιωτική ισχύ).
Το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ αποτελούν τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε το μεταπολεμικό Παγκόσμιο Σύστημα.
Είναι προφανές ότι η παράλληλη δικτύωση, που προσφέρει ο πυλώνας του πολιτισμού, συνιστά πολύτιμη δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο τρομακτικών για τον άνθρωπο ανταγωνισμών από την «ελλειμματική θεσμική μονομέρεια» του Διεθνούς Μεταπολεμικού Συστήματος.
Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί προς όφελός της το δυνατό της χαρτί.
«Ο πολιτισμός είναι μια μεγάλη ισχύς. Δίπλα στη σκληρή ισχύ των όπλων υπάρχει και ο πολιτισμός που είναι η έξυπνη, η ήπια ισχύς.
»Και αυτή η ισχύς έχει και οικονομική διάσταση», έχει δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ένας από τους ελάχιστους νεώτερους Έλληνες πολιτικούς, που αποφάσισε να εφαρμόσει την ισχύ του ελληνικού πολιτισμού.
Η επίσημη σύσταση σηματοδοτήθηκε στις 24/4/2017 στην Αθήνα, όπου έλαβε χώρα η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη των κρατών του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», έπειτα από κοινή πρόσκληση που απηύθυναν ο Υπουργος Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του, κ. Wang Yi.
Συμμετείχαν δέκα χώρες με αρχαία ιστορία, οι οποίες απαρτίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Η συμμετοχή –πέραν της Ελλάδας- της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βολιβίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Ιταλίας, του Μεξικού και του Περού συνιστά μια πρωτοβουλία στο πολιτιστικό πεδίο, μεταξύ των χωρών, οι οποίες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
To «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» αποσκοπεί, μέσω της διαμόρφωσης μιας ευρείας και πολύπλευρης, θετικής ατζέντας κοινών δράσεων των δέκα κρατών, να αναγάγει τον πολιτισμό σε πηγή ήπιας ισχύος και σε βασικό εργαλείο μίας σύγχρονης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Επιπλέον, στόχος του Φόρουμ είναι, η διεθνής πολιτιστική συνεργασία να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.
Για να δείτε τη συνέντευξη του Γιάννη Χρυσουλάκη πατήστε εδώ
Σημειώνεται ότι το video portal ενημέρωσης YANGSHIPIN ΑΡΡ, εγκαινιάσθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα ειδησεογραφίας Κίνας, πέμπτης γενιάς κινητών επικοινωνιών (5G), σε εθνικό επίπεδο.
Στελέχη σύνταξης των CCTV, CGTN, CRI YANHSHIPIN, υπό τον δημοσιογραφικό οργανισμό CMG, επέλεξαν σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Γιάννη Χρυσουλάκη, καθώς και τηλεοπτικό υλικό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπου προβάλλονται στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό και τουρισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βίντεο εξαιρετικά τιμητικού για την Ελλάδα με προφανή θετικό αντίκτυπο για τον ελληνικό τουρισμό.
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη προβλήθηκε επίσης ως κείμενο σε κύρια ιστοσελίδα CRI και μέσω αυτής στα μεγαλύτερα πόρταλ ειδησεογραφίας της Κίνας (SINΑ, SOHU σε Πεκίνο και TENCENT, NETEASE σε Ν. Κίνα).