Την διαβεβαίωση ότι το Κάιρο δεν συζητά με την Άγκυρα, πίσω από την πλάτη της Ελλάδας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Αιγύπτου – Τουρκίας, έδωσε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Ως γνωστόν, πρόσφατα, εξαιτίας σειράς, ως επί το πλείστον τουρκικών δημοσιευμάτων, αλλά και δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων της γείτονος, γινόταν λόγος περί αναθέρμανσης των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων.
Σχέσεις που, με αφορμή τη βίαιη ανατροπή του πρώην ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, συνεχίζουν να είναι διαταραγμένες.
Μάλιστα, η αιγυπτιακή κίνηση να δώσει σε διεθνή διαγωνισμό προς έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσιο οικόπεδο (W18) στα όρια περιοχής που η Άγκυρα θεωρεί ότι της ανήκει (!), προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα, ενώ από την Άγκυρα εξελήφθη ως ένα θετικό σημάδι αναγνώρισης των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αυτή την αφορμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο σημείο να απευθύνει πρόσκληση στην Αίγυπτο να οριοθετήσουν την τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ.
Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, σε επίσκεψη που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Αίγυπτο, το Κάιρο διόρθωσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του για το «οικόπεδο» W18.
Προηγουμένως, το Κάιρο είχε υψώσει αισθητά τους τόνους έναντι της Τουρκίας, καταγγέλλοντάς την για στρατιωτικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες (Συρία, Λιβύη), ενώ έκανε ανοικτές παρεμβάσεις στον Αραβικό Σύνδεσμο για ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας. Κάτι που, τελικώς, υιοθετήθηκε.
Επιπλέον, παρ’ ότι παραδεχόταν ότι έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, άφηνε, δια των διαρροών, να εννοηθεί σαφώς ότι η Αίγυπτος δεν συζητά με την Τουρκία οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Από τη μεριά του, ο Α. Παπαϊωάννου είπε σήμερα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση Δένδια – Σούρκι, στο Κάϊρο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών «ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος δεν συζητά με την Τουρκία για ΑΟΖ. Δεν άφησε καμία αμφιβολία».
Οταν, επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε στην αιγυπτιακή το ζήτημα της αδειοδότησης του «οικοπέδου» W18, και, όπως είπε ο Α. Παπαϊωάννου, επισημάνθηκε ότι «ταυτίζεται με τη μονομερή τουρκική θεώρηση» για τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, η αιγυπτιακή πλευρά «βρέθηκε σε αμηχανία».
Κάτι που, κατά τον ίδιον, συνέβαλε στη «διόρθωση», στην οποία προέβη στη συνέχεια το Κάιρο, και δείχνει, όπως είπε, «ενδιαφέρον σε επίπεδο συμβολισμών».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι, ο Ν. Δένδιας, κατά τη επίσκεψή του στο Κάιρο, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου, με τον οποίο συμφώνησαν την άμεση δρομολόγηση συμφωνίας σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.