Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι ο νέος επίσημος αιγυπτιακός, μετά την επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, με τα θαλάσσια Οικόπεδα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου, το επίμαχο Οικόπεδο EGY-MED-W18, που είχε οριοθετηθεί βόρεια και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στη «γραμμή» της Τουρκίας, «κόπηκε». Δηλαδή, το αιγυπτιακό θαλάσσιο Οικόπεδο περιορίστηκε δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέχρι εκεί που οριοθέτησαν Ελλάδα και Αίγυπτος, ενώ ανατολικά του 28ου δεν υπάρχει Οικόπεδο.
Θα υπάρξει Οικόπεδο όταν Αίγυπτος και Ελλάδα ολοκληρώσουν την οριοθέτησή τους, η οποία είναι μερική μέχρι τον 28ο μεσημβρινό και απομένει να επεκταθεί μέχρι την Κύπρο για να «κλείσει» το τριεθνές και να ασφαλιστεί το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed όπως και του αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector.
Ο νέος χάρτης δείχνει ότι η φίλη και αρχαία σύμμαχος Αίγυπτος διόρθωσε την αστοχία κάποιων αξιωματούχων της να οριοθετήσουν θαλάσσιο Οικόπεδο σε μη οριοθετημένη περιοχή και μάλιστα στη «γραμμή» της Τουρκίας, δίνοντας έτσι αφορμή στους Τούρκους να πανηγυρίζουν το προηγούμενο διάστημα και να νομίζουν -μέχρι και να το δηλώνουν επίσημα- ότι η Αίγυπτος θα προδώσει την Ελλάδα και θα ορίσει ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ΑΟΖ με την Τουρκία.
Tο οικόπεδο EGY-MED-18, το τρίτο από αριστερά, πλέον σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή μέχρι εκεί που έχει μερικώς οριοθετηθεί η ελληνική με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Στον κάτω χάρτη βλέπεται το Οικόπεδο όπως είχε οριοθετηθεί αρχικά, προκαλώντας μεγάλη χαρά στους Τούρκους επειδή συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.
Ήταν μάλιστα τόση η αμετροέπεια και το θράσος των Τούρκων, που θεωρούσαν σίγουρη την οριοθέτηση με την Αίγυπτο.
Στις έξαλλες πανηγυρικές δηλώσεις πρωταγωνίστησαν τα «εξαπτέρυγα» του Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ.
Ωστόσο, μετά την εξέλιξη αυτή, που ισούται με εξευτελισμό και διασυρμό της Τουρκίας, πληροφορούμαστε ότι Τσαβούσογλου και Ακάρ κλαίνε γοερά, ενώ ο αφέντης τους Ερντογάν είναι σε έξαλλη κατάσταση και απειλεί να πάρει κεφάλια.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Ακάρ δεν είναι το πρώτο φιάσκο. Χρεώθηκε και την πρόσφατη αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι αυτοί οι αποτυχημένοι πασάδες, όχι ιδιαίτερα έξυπνοι, ανατολίτες κουτοπόνηροι μάλλον, φορτωμένοι με πολλά κόμπλεξ κατωτερότητας, κάνουν διαρκώς προβολή ισχύος που δεν έχουν, σαν παραφουσκωμένα παγώνια, δημιουργούν διαρκώς εντυπώσεις αλλά από ουσία λίγα πράγματα.
Και όταν αποδεικνύεται η φούσκα τους ψάχνουν να αλλάξουν θέμα στην ατζέντα.
Ωστόσο, αυτοί οι χαμηλής ποιότητας και οριακής ευφυΐας Τούρκοι φαίνεται ότι πείθουν τους εύπιστους και επιρρεπείς σε τέτοιους θεατρινισμούς. Δυστυχώς και πολλούς μέσα στη χώρα μας, που διαχρονικά περισσότερο εμπιστεύονται τους Τούρκους παρά τους δικούς μας.
Αυτή η νοσηρή κατάσταση πρέπει να πάψει. Οφείλουμε να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στη διπλωματία μας και στα εθνικά θέματα να μην κάνουμε μικροπολιτική.
Πρέπει να αποβάλλουμε τη φοβικότητα και την ηττοπάθεια.
Ιδίως οι υπερπατριώτες διασπείρουν τους μεγαλύτερους νενεκισμούς, επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι πατριώτες αλλά μωροεθνικιστές, χρήσιμοι ηλίθιοι του εχθρού, που λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα εν αγνοία τους, επειδή «τσιμπάνε» σε κάθε αλλότρια προπαγάνδα και ως απλοϊκοί στη σκέψη ΔΕΝ είναι ψύχραιμοι.
Το TRIBUNE δεν τσίμπησε τις προηγούμενες ημέρες. Τι αλήθεια νομίζουν; Ότι δεν μιλούσαμε με Άραβες διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες; Ότι δεν ενημερωνόμασταν;
Επιλέξαμε να τηρήσουμε σιγή αντί να συμμετάσχουμε σε μία εθνική υστερία που θα τροφοδοτούσε την Άγκυρα και θα προκαλούσε σύγχυση στις γραμμές μας.
Τώρα, μετά από αυτή την εξέλιξη, τη νικηφόρα εξέλιξη της ελληνικής διπλωματίας εν γένει και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ιδιαιτέρως, τι έχουν να πουν;
Θα το πανηγυρίσουν ή θα σιωπήσουν, αφού κατά τα φαινόμενα δεν βρίσκουν καμία ευχαρίστηση στη νίκη αλλά, σαν να έχουν καταληφθεί από κάποια διαστροφή, αντλούν ηδονή μόνο μέσα από τις ήττες;
Το TRIBUNE δεν θεωρείται φιλονεοδημοκρατική ιστοσελίδα αλλά οφείλουμε να συγχαρούμε τον υπουργό Εξωτερικών, που συνοδευόμενος από ομάδα στελεχών της Υδρογραφικής Υπηρεσίας πήγε τη Δευτέρα στην Αίγυπτο και έληξε επιτυχώς το θέμα, αποκαθιστώντας την τάξη και διαφυλάσσοντας τη συμμαχία.
Εάν μάλιστα σε αυτή την επιτυχία έχει συμβάλλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ακούγεται, να συγχαρούμε κι αυτόν.
Και να συγχαρούμε και την αντιπολίτευση που κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση και δεν λαΐκισε, όπως και τους συναδέλφους διπλωματικούς συντάκτες που χειρίστηκαν το θέμα με μέτρο, τόσο όσο, ώστε να αναδειχθεί για να επιλυθεί. Κάτι άλλους που έπαθαν δημοσιογραφική υστερία τους λέμε να συνέλθουν.
Η διόρθωση του αιγυπτιακού Οικοπέδου είναι σπουδαία αυτονόητη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας όχι μόνο επειδή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο αλλά πρωτίστως επειδή διαφυλάσσει τη συμμαχία μας με την Αίγυπτο. Οι σύμμαχοι δεν μαχαιρώνονται πισώπλατα και με την Αίγυπτο είμαστε αρχαίοι σύμμαχοι.
Διαβάστε τι συνέβη: Γιατί ο Δένδιας συνοδευόταν στο Κάιρο από στελέχη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας – Ποιο θέμα «επιλύθηκε»
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Τουρκική παραπληροφόρηση
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.
Νέος χάρτης
Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του τη Δευτέρα από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν.
Στενή η προσωπική σχέση Δένδια – Σούκρι
Τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.
Αραβικός Σύνδεσμος
Τέλος, συγκρατείται η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ.
Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Άραβας Αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στην συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ.
Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).