Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και η προσοχή της Ελλάδας στη Συρία. Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν.
Συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει στις προσπάθειες για περιφερειακή ασφάλεια.
Ο Νίκος Δένδιας είναι στρατηγικά επικεντρωμένος στη Μέση Ανατολή, στις ιστορικές σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Η Συρία είναι μία χώρα σημαντική για την Ελλάδα για μία σειρά από λόγους πέρα από τη στρατηγική της θέση.
Συνορεύει με το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και σε αυτή υφίσταται πολυάριθμη ελληνική και ελληνορθόδοξη μειονότητας. Οι λεγόμενοι και Ρωμηοί της Αντιόχειας.
Οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι της Συρίας, σήμερα στην πλειονότητά τους αραβόφωνοι, είναι ελληνικής και ρωμαϊκής καταγωγής.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναγνωρίζονταν ως Έλληνες και μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιοι θεωρούνταν.
Αν και επί ένα σχεδόν αιώνα εγκαταλείφθηκαν σε έναν εξαραβισμό που υποστήριζε η Ρωσία, για να τους θέσει στη συνέχεια υπό την επιρροή της ως Άραβες Ορθόδοξους, η ελληνική ανάμνηση και ψυχή είναι πολύ έντονη. Αρκεί μία σπίθα για να φουντώσει ξανά η ελληνική ταυτότητα αυτών των Αντιοχέων.
Η Ελλάδα πολύ ορθά επιδιώκει τον ιστορικό και γεωπολιτικό της ρόλο στη Συρία, διότι Συρία χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.
Ελλάδα και Συρία είναι οι άκρες μίας μεγάλης μεσογειακής γέφυρας που ενώνει τη Μεσοποταμία με τον Δούναβη.