Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Γιώργος Κατρούγκαλος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές την αναγκαιότητα διαλόγου με την Τουρκία.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η νέα προκλητική της συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε, να είχε αντιμετωπιστεί, εάν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Όσον αφορά στον σχεδιασμό του Οργανισμού του ΥΠΕΞ τον χαρακτήρισε συμπίλημα υποστηρίζοντας πως:
«Αθροίζονται οργανωτικές διατάξεις που δεν έχουν θέση στον οργανισμό, ενώ η ενσωμάτωση του οργανογράμματος προκαλεί προβλήματα και από την άποψη ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μια δουλειά σε βάθος για την αναγκαία διοικητική αναδιοργάνωση. Π.χ.
»Μία διεύθυνση δεν είναι λογικό να καλύπτει ταυτόχρονα την ΕΕ, τις ΗΠΑ τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
»Είναι εντελώς χωρίς κοινά χαρακτηριστικά πολιτικά ή οικονομικά.
»Τρίτο πρόβλημα είναι η αποδυνάμωση της ΓΓ Αποδήμων».
«Εύλογα τοποθετήθηκαν πριν από λίγο 5 ιστορικά στελέχη της ΝΔ, πρώην υπουργοί, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αγαπητέ κ. Πρόεδρε η προκάτοχός σας στη θέση της προεδρίας της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, ανησυχώντας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
»Δεν συμμερίζομαι απολύτως το περιεχόμενο της δήλωσης, εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ του διαλόγου και της συνέχισης των διερευνητικών ως του μοναδικού τρόπου λύσης της διαφοράς μας με την Τουρκία.
»Όμως οι πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αποδεικνύουν πόσο δίκιο είχαμε όταν σας ασκούσαμε κριτική για την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων πριν την έναρξη των διερευνητικών που θα κρατούσε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία με σοβαρότητα, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και με πλαίσιο της συζήτησης αποκλειστικά και μόνο το Διεθνές δίκαιο για τη διαφορά που έχουμε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών».