Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research η οποία διεξήχθη το χρονικό διάστημα 16-19 Φεβρουαρίου.
Το 43% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει φτάσει στα όρια του όσον αφορά το μέτρο του ολικού lockdown, με ένα 35% να αναφέρει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει στην καραντίνα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και το 20% να δηλώνει ότι έχει ακόμη αρκετές αντοχές.
Το 29% αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως αναγκαία και το 25% μάλλον αναγκαία, με το 23% να θεωρεί ότι είναι μάλλον υπερβολικά και το 21% να τα χαρακτηρίζει σίγουρα υπερβολικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 52% αναφέρει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (36% λάθος και 16% μάλλον προς τη λάθος) έναντι 46% που εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (20 μάλλον προς τη σωστή και 26% προς τη σωστή).
Στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας σήμερα, πρώτο είναι η οικονομία και ακολουθούν η πανδημία του κορωνοϊού και τα ελληνοτουρκικά.
Όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, το 23% έχει θετική γνώμη και άλλο ένα 23% μάλλον θετική, ενώ μάλλον αρνητικά και αρνητικά κρίνουν την κυβέρνηση το 13% και το 39% αντίστοιχα.
Οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα, με το 34% να αναφέρει πολύ και 22% αρκετά.
Αντίθετα, λίγο και καθόλου αναφέρουν το 18% και 25%.
Για τον Νίκο Χαρδαλιά, το 24% αναφέρει πολύ και το 20% αρκετά, ενώ αντίθετα το 15% αναφέρει λίγο και το 40% καθόλου.
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του κορωνοϊού, το 15% αναφέρει ότι την κρίνει θετικά και το 15% μάλλον θετικά, ενώ το 23% μάλλον αρνητικά και το 43% αρνητικά.
Αρνητικές είναι οι απόψεις των πολιτών και για την Ε.Ε.
Μόλις το 3% κρίνει θετικά τη στάση και τους χειρισμούς της Ε.Ε. στην κρίση και το 24% μάλλον θετικά, ενώ αντίθετα, το 38% και το 30% την κρίνουν μάλλον αρνητικά και αρνητικά.
Οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με το 46% να αναφέρει ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί και το 14% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί.
Ένα 13% εμφανίζεται επιφυλακτικό, δηλώνοντας ότι μάλλον θα εμβολιαστεί αφού πρώτα σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες, ενώ αρνητικό είναι ένα ποσοστό 21% (μάλλον δεν θα εμβολιαστώ 7% και σίγουρα δεν θα εμβολιαστώ 14%). Ένα 5% ανέφερε ότι είχε ήδη εμβολιαστεί.