Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,
Την ώρα που η Ελλάδα περίμενε να ξεκινήσει ο 62ος των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία επέλεξε να βγάλει στο Αιγαίο το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» για έρευνες.
Από σήμερα 18 Φεβρουαρίου η Άγκυρα είχε δηλώσει την έναρξη υδρογραφικών ερευνών στο Κεντρικό Αιγαίο.
Το πλοίο απέπλευσε από την βάση του ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά το «Τσεσμέ» θα πλεύσει μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου.
Σημειώνεται ότι Navtex 0122/21 που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει αγγελία προς ναυτιλλομένους για διενέργεια υδρογραφικών στην συγκεκριμένη περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε ελληνικές υπηρεσίες.
Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί στην επίδοση διαβήματος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Η ελληνική διπλωματία αναμένεται να καταγγείλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex με την οποία αρχικά η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι το πλοίο «Τσεσμέ» θα προχωρήσει σε ερευνητικές εργασίες για διάστημα 13 ημερών, από σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 2ας Μαρτίου ενώ λίγες ώρες αργότερα την επέκτεινε μέχρι τις 21 Μαρτίου.
Το τουρκικό ερευνητικό «Τσεσμέ» είναι ένα παλαιό πλοίο, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις έρευνας.
Τέθηκε σε υπηρεσία για το αμερικανικό ναυτικό το 1965 και το 1999 παραχωρήθηκε στην Τουρκία.
Έχει μήκος 87 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 κόμβων και έχει πλήρωμα 37 ατόμων.