Σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Στρόιτερ.
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, ενώ αναφορές έκανε και στην απόφαση για επιβολή σκληρού Lockdown στην Αττική, σημειώνοντας πως πρόκειται για «επισφράγιση της κυβερνητικής αποτυχίας».
Aρχικά ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως πάμε σε ένα lockdown μέσα στο lockdown, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
«Εάν σήμερα η κυβερνητική απόφαση είναι ένα lockdown μέσα στο lockdown, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε, ότι η κυβέρνηση προχωράει στο “βλέποντας και κάνοντας”.
»Είναι η επισφράγιση της κυβερνητικής αποτυχίας», τόνισε.
«Στη χώρα μας η κατάσταση έχει οδηγήσει σε υπερβολική κούραση τους ανθρώπους.
»Τα μεγέθη της πανδημίας ταυτόχρονα είναι ανησυχητικά.
»Η σύγκριση με μακάβρια μεγέθη, δεν οδηγεί πουθενά και δεν τιμάει κανέναν.
»Θα παραδεχθώ ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση, σε μια παγκόσμια έκτακτη συνθήκη.
»Άρα οι κυβερνήσεις θα κριθούν στο τέλος της ημέρας, από το αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το καλύτερο δυνατό με το λιγότερο κόστος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
»Η κυβέρνηση από το δεύτερο κύμα και μετά, δεν έχει πάρει θετικό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το τι διαφορετικό θα κάνεις όταν τα πράγματα φτάσουν στο μη περαιτέρω.
»Το κρίσιμο ερώτημα είναι το τι πρέπει να κάνεις για να μην φτάσεις ως εκεί.
»Κι αν εμείς ασκούμε μια κριτική στην κυβέρνηση, δεν ασκούμε σε επιμέρους ζητήματα, αλλά πολύ συγκεκριμένη κριτική.
»Τι έκανε η κυβέρνηση για το περιορισμό του κορωνοϊού στις εστίες μετάδοσης;
»Στα μέσα μεταφοράς; Στους εργασιακούς χώρους; Στα σχολεία;», διερωτήθηκε και συνέχισε:
«Βρισκόμαστε μπροστά στο θέατρο του παραλόγου.
»Είναι αληθινή η εικόνα βάσει της οποίας λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιστήμονες;».
«Ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγεται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται για να διαμορφωθεί μια σαφής επιδημιολογική εικόνα.
»Δεν υπάρχουν εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.
«Πρέπει να τριπλασιαστούν τα τεστ, να γίνονται στοχευμένα εκεί που υπάρχει υποψία για πολλά κρούσματα.
»Να ανοίξουν τα σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ζήτησε και μέτρα για τους εργασιακούς χώρους.
«Στις περισσότερες χώρες συνταγογραφείται το τεστ, ενώ εδώ για να κάνει κάποιος δωρεάν το τεστ θα πρέπει να έχει σοβαρά συμπτώματα και να πάει στο νοσοκομείο να το κάνει», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πυρά για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία
Σχολιάζοντας το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«Ένα μεγάλο θέμα είναι το θέμα της Ικαρίας.
»Είναι δεύτερη φορά που ένας πρωθυπουργός υποπίπτει σε ατόπημα.
»Δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ο λαός σε έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που ο ίδιος ανακοινώνει.
»Η ΝΔ προσπάθησε να πάει το θέμα στα χαμηλά στα ΜΜΕ, με δηλώσεις στελεχών ότι ο πρωθυπουργός είναι δημοφιλής και τον αγαπάν οι πολίτες.
»Θα περίμενε κανείς ειλικρίνεια. Η εκδήλωση που αναφέρεται η ΝΔ είναι με φορείς, με παρουσία καμερών.
»Ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας.
»Δίνει την εικόνα πως δεν συναισθάνεται το τί περνάνε οι πολίτες».
«Το πιο σημαντικό που χρεώνω στον κ. Μητσοτάκη ότι δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο.
»Όταν έρχεται στη Βουλή και λέει ότι θα αυξήσει το πρόστιμο στα 500 ευρώ για να αναθερμανθεί η οικονομία, τότε δίνει την εικόνα πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί με αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στα πυρά της ΝΔ για το ότι το κόμμα συμμετέχει σε διαδηλώσεις, επεσήμανε:
«Αντί να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ήταν ατόπημα αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, μας είπε ότι κάνουμε τα ίδια και εμείς.
»Οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι συστατικό της Δημοκρατίας.
»Αν δεν το θέλουμε αυτό ας αποφασίσουμε να κλείσουμε τη Βουλή και να νομοθετεί μόνο για θέματα για την πανδημία.
»Η κ. Κεραμέως αποφασίζει να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα πανεπιστήμια.
»Η κυβέρνηση να μη φέρει νομοσχέδια που εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις μέσα στην πανδημία».
«Η κυβέρνηση υποκινεί τις διαδηλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας επίσης.
Ως προς τα θέματα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώνοντας πως θα πρέπει να διαγραφεί το 60% των χρεών και θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Για τις δημοσκοπήσεις
Για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το 2008 όταν πρωτοβγήκα πρόεδρος του Συνασπισμού, οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν 18%.
»Σε έξι μήνες έγιναν εκλογές και πέσαμε στο 4%.
»Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθούμε, αλλά δεν θα μας καθορίζουν οι δημοσκοπήσεις το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
»Κατά μέσο όρο στη χώρα μας δημοσιεύεται μια δημοσκόπηση ανά έξι ημέρες.
»Σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό.
»Δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται πως τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα γιατί ο μέσος Έλληνας κοιτάει να δει πως θα αποφύγει την εντατική, όχι πως θα ψηφίσει».
«Πρόκειται για μια φωτογραφία της στιγμής.
»Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνονται μια δυσφορία.
»Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού δεν θα επαναπαυόμουν με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».
Γιατί δεν ζητάει εκλογές
«Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μητσοτάκη. Έχει αρχίσει η φθορά.
»Και τώρα θα πρέπει να στηριχθεί στην ουσία και όχι την επικοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών.
«Πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ συμπυκνωμένος στο επόμενο διάστημα.
»Εάν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετήσει τις εισηγήσεις για εκλογές, πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα υποστεί τεράστιο εκλογικό σοκ», σημείωσε.
«Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω καμιά ανάγκη να αποδείξει κάτι.
»Έχω πια την εμπειρία και ξέρω ότι την επόμενη που θα εκλεγώ θα διαχειριστώ αυτά που θα μου αφήσουν οι προηγούμενοι.
»Δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο Έλληνας αγωνιά για το αύριο.
»Όταν με το καλό ανοίξει η σχετική συζήτηση, οι εξελίξεις θα έρθουν από μόνες τους.
»Δεν βιάζομαι. Δεν υιοθετώ τη λογική του ώριμου φρούτου.
»Δεν πέφτουν τα ώριμα φρούτα, πέφτουν τα σάπια φρούτα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την πανεπιστημιακή αστυνόμευση
«Εδώ αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση η οποία ομνύει την αριστεία, έρχεται σκανδαλωδώς να φέρει μια ρύθμιση που εξυπηρετεί συμφέροντα.
»Και ακριβώς επειδή το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει αυτό το ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων, φέρνει και ως πυροτέχνημα την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μην συζητάμε το μείζον, να συζητάμε το έλασσον», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια.
»Όχι σε όλα, σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές, ιδίως στο κέντρο, με την κατ’ εξακολούθηση παραβατική στάση ορισμένων εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, που προσβάλλουν και την ίδια την έννοια του ασύλου», είπε.
Σχολιάζοντας την εικόνα του πρύτανη με την ταμπέλα είπε:
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι πέρα από τον Πρύτανη, αν πάμε να στήσουμε εμείς οι δύο μια εκδήλωση – πολιτική συζήτηση διακίνησης των ιδεών στο χώρο της ΑΣΟΕΕ μπορεί να βρεθούμε ανάμεσα από διάφορους τύπους…».
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;
»Αντιμετωπίζεται με τον προκλητικό τρόπο της δημιουργίας αστυνομικών τμημάτων με ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια ή αντιμετωπίζεται με τις ίδιες τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που λέει να φτιάξουμε σώματα φύλαξης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους που να έχουν τη δυνατότητα της επιτήρησης και, όταν χρειάζεται, να καλούν τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επέμβουν», πρόσθεσε.
Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
«Είναι ξεκάθαρο για μας, ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στη δημοκρατία.
»Και είναι ξεκάθαρο για μας ότι η ελληνική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ζωής της οργάνωσης “17 ΝΟΕΜΒΡΗ” έχει αποφανθεί», σημείωσε.
«Την ίδια στιγμή όμως είναι ξεκάθαρο ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να ισχύουν οι νόμοι για όλους και για τον πιο ελεεινό δολοφόνο, καταδικασμένο.
»Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους», τόνισε.
«Αν εδώ υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι οι νόμοι δεν πρέπει να ισχύουν για όλους, ας καταλάβουν ή ας αναρωτηθούν μήπως τελικά με αυτή την εμμονή τους αυτό που κάνουν είναι να τρέφουν το μίσος ενάντια στη δημοκρατία και όχι να το καταστέλλουν.
»Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο θέτω αυτή τη στιγμή», είπε.
«Νομίζω ότι η θέση και η στάση μας είναι καθαρή.
»Από εκεί και πέρα όταν βλέπετε στελέχη, πολίτες με το διαμέτρημα του Βασίλη Βασιλικού, ή του Άλκη Ρήγου να τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου, δεν σημαίνει ότι τοποθετούνται υπέρ των πράξεων που διέπραξε και για τις οποίες έχει κριθεί», ανέφερε.
Για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης
«Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους, γυναίκες ως επί το πλείστον αλλά και άνδρες, που βρήκαν τη δύναμη, το κουράγιο να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, είτε αυτή η κακοποίηση είναι σεξουαλική κακοποίηση, είτε κακοποίηση εν ώρα εργασίας», τόνισε.
«Να καταγγείλουν δηλαδή την εκμετάλλευση που έγινε εις βάρος τους από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είτε είχαν την εξουσία, είτε είχαν την εξουσία του φύλου.
»Και νομίζω ότι αυτό είναι μια εξέλιξη που παρά το γεγονός ότι πονάει, παρά το γεγονός ότι θα δημιουργήσει και δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα, στο τέλος της ημέρας μπορεί να ωθήσει τα πράγματα προς τα μπρος.
»Είναι μια αναγκαία κάθαρση, πρέπει να πω.
»Διότι την επόμενη φορά οποιοσδήποτε θελήσει να αξιοποιήσει το φύλο ή την εξουσία του απέναντι σε έναν συνεργάτη του ή οποιονδήποτε άνθρωπο, θα το σκεφτεί και δεύτερη και τρίτη φορά», σημείωσε.
«Από εκεί και πέρα κατανοώ, δεν θέλω να μπω στα χωράφια της Δικαιοσύνης, οι νόμοι είναι επαρκείς. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει.
»Αλλά πιστεύω ότι κάποια στεγανά, κάποια στερεότυπα πρέπει να σπάσουν σε όλους τους χώρους.
»Και στον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο του αθλητισμού και στον χώρο του πολιτισμού γενικότερα και στον χώρο της πολιτικής και στον χώρο εργασίας. Παντού», είπε
«Άρα, εγώ τάσσομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκουν αυτό το κουράγιο.
»Και τους καλώ να προχωρήσουν, όσο κι αν θα μας πονέσει όλη αυτή η διαδικασία, το επόμενο διάστημα», ανέφερε.
Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι «υπέρμαχος της ανάγκης η ισότητα να γίνει πράξη παντού και της ανάγκης κανένας συμπολίτης μας, κανένας συνάνθρωπός μας να μην κακοποιείται επειδή κάποιος άλλος θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη».