Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον, το «Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας της Συρίας (Syria Justice and Accountability Center)» προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court) αιτούμενο έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων.

Η είδηση δημοσιεύεται από το πρακτορείο Associated Press (και αναδημοσιεύεται από την Washington Post και τον Independent).

Η προσφυγή βασίζεται σε μαρτυρίες και στοιχεία που αποτυπώνονται σε βίντεο με κακομεταχείριση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και εντός των υπερπλήρων καταυλισμών, ενώ γίνονται αναφορές σε περιστατικά αστυνομικών Αρχών που κάνουν χρήση δακρυγόνων σε πρόσφυγες καθώς και στις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς.

Ο Μοχάμεντ αλ Αμπντάλα (Mohammad Al-Abdallah), εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη νομική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων.

Επιπλέον, δήλωσε ότι, προσφεύγοντας στο διεθνές δίκαιο, ελπίζει πως η υπόθεση θα επηρεάσει τη συζήτηση σε μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει επίσης την πολιτική και τον διάλογο για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα.

»Καμία χώρα της ΕΕ δεν θέλει να κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη θα εξετάσουν την υπόθεση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μια έρευνα πλήρους κλίμακας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί.

Το δικαστήριο λαμβάνει εκατοντάδες προσφυγές κάθε χρόνο από ομάδες και άτομα για εξέταση φερόμενων εγκληματικών περιπτώσεων αλλά μέχρι στιγμής έχει ασχοληθεί κυρίως με υποθέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη.

Στο παρελθόν, το δικαστήριο έχει αντιμετωπίσει κριτική επειδή εξέτασε υποθέσεις κυρίως σε αφρικανικές χώρες, αν και αυτή τη στιγμή διερευνά υποθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Η κακομεταχείριση που τεκμηριώθηκε από τον Μάρτιο του 2016, υποστηρίζει το προαναφερθέν κέντρο, επεκτείνεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για σαμποτάρισμα μεταναστευτικών σκαφών, τα οποία αφήνονται να παρασυρθούν στη θάλασσα – ακόμη ή ωθούνται πίσω.

Τέτοια περιστατικά επαναπροωθήσεων («pushback») θεωρούνται αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες προστασίας προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαθούν ή να επιστραφούν σε μια χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύουν.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας της Συρίας δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία ότι το προσωπικό του Frontex, συμμετείχε ή ήταν συνένοχο σε αυτές τις ενέργειες, κάτι που, όπως αναφέρει, μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο του 2400 π.Χ. – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...